\left\{ \begin{array} { l } { 2 x + y = 3 } \\ { x + y = 5 } \end{array} \right\}
Resoleu x, y
x=-2
y=7
Gràfic
Compartir
Copiat al porta-retalls
2x+y=3,x+y=5
Per resoldre un parell d'equacions mitjançant la substitució, en primer lloc resoleu una de les equacions per a una de les variables. A continuació, substituïu el resultat per aquesta variable a l'altra equació.
2x+y=3
Trieu una de les equacions i resoleu el valor x mitjançant l'aïllament del valor x al costat esquerre del signe igual.
2x=-y+3
Resteu y als dos costats de l'equació.
x=\frac{1}{2}\left(-y+3\right)
Dividiu els dos costats per 2.
x=-\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}
Multipliqueu \frac{1}{2} per -y+3.
-\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}+y=5
Substituïu \frac{-y+3}{2} per x a l'altra equació, x+y=5.
\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}=5
Sumeu -\frac{y}{2} i y.
\frac{1}{2}y=\frac{7}{2}
Resteu \frac{3}{2} als dos costats de l'equació.
y=7
Multipliqueu els dos costats per 2.
x=-\frac{1}{2}\times 7+\frac{3}{2}
Substituïu 7 per y a x=-\frac{1}{2}y+\frac{3}{2}. Com que l'equació resultant només conté una variable, podeu calcular x directament.
x=\frac{-7+3}{2}
Multipliqueu -\frac{1}{2} per 7.
x=-2
Sumeu \frac{3}{2} i -\frac{7}{2} trobant un denominador comú i sumant-ne els numeradors. A continuació, reduïu la fracció al màxim sempre que sigui possible.
x=-2,y=7
El sistema ja funciona correctament.
2x+y=3,x+y=5
Poseu les equacions en forma estàndard i feu servir matrius per resoldre el sistema d'equacions.
\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
Escriviu les equacions en forma de matriu.
inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
Multipliqueu la part esquerra de l'equació per la matriu inversa de la matriu \left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
El producte d'una matriu i la seva inversa és la matriu d'identitat.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}2&1\\1&1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
Multipliqueu les matrius del costat esquerre del signe igual.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{2-1}&-\frac{1}{2-1}\\-\frac{1}{2-1}&\frac{2}{2-1}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
La matriu inversa de la matriu 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) és \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), per tant, l’equació matricial es pot reescriure com un problema de multiplicació de matriu.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}1&-1\\-1&2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}3\\5\end{matrix}\right)
Feu l'aritmètica.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}3-5\\-3+2\times 5\end{matrix}\right)
Multipliqueu les matrius.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-2\\7\end{matrix}\right)
Feu l'aritmètica.
x=-2,y=7
Extraieu els elements de la matriu x i y.
2x+y=3,x+y=5
Per tal de calcular per eliminació, els coeficients d'una de les variables han de ser els mateixos a les dues equacions per tal que la variable s'anul·li quan una equació es resti de l'altra.
2x-x+y-y=3-5
Resteu x+y=5 de 2x+y=3 mitjançant la resta de termes iguals en cada costat del signe igual.
2x-x=3-5
Sumeu y i -y. Els termes y i -y s'anul·len, allò que deixa una equació només amb una variable que es pot resoldre.
x=3-5
Sumeu 2x i -x.
x=-2
Sumeu 3 i -5.
-2+y=5
Substituïu -2 per x a x+y=5. Com que l'equació resultant només conté una variable, podeu calcular y directament.
y=7
Sumeu 2 als dos costats de l'equació.
x=-2,y=7
El sistema ja funciona correctament.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}