Resoleu x
x=8
x=-8
Gràfic
Compartir
Copiat al porta-retalls
x^{2}-64=0
Multipliqueu els dos costats per 2.
\left(x-8\right)\left(x+8\right)=0
Considereu x^{2}-64. Reescriviu x^{2}-64 com a x^{2}-8^{2}. La diferència de quadrats es pot factoritzar amb la regla: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=8 x=-8
Per trobar solucions d'equació, resoleu x-8=0 i x+8=0.
\frac{1}{2}x^{2}=32
Afegiu 32 als dos costats. Qualsevol valor més zero dóna com a resultat el mateix valor.
x^{2}=32\times 2
Multipliqueu els dos costats per 2, la recíproca de \frac{1}{2}.
x^{2}=64
Multipliqueu 32 per 2 per obtenir 64.
x=8 x=-8
Calculeu l'arrel quadrada als dos costats de l'equació.
\frac{1}{2}x^{2}-32=0
Les equacions quadràtiques com aquesta, amb un terme x^{2} però cap terme x, es poden resoldre utilitzant la fórmula quadràtica, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}, una vegada que s'hagin posat en forma estàndard: ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times \frac{1}{2}\left(-32\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Aquesta equació es troba en una fórmula estàndard: ax^{2}+bx+c=0. Substituïu \frac{1}{2} per a, 0 per b i -32 per c a la fórmula quadràtica \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times \frac{1}{2}\left(-32\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Eleveu 0 al quadrat.
x=\frac{0±\sqrt{-2\left(-32\right)}}{2\times \frac{1}{2}}
Multipliqueu -4 per \frac{1}{2}.
x=\frac{0±\sqrt{64}}{2\times \frac{1}{2}}
Multipliqueu -2 per -32.
x=\frac{0±8}{2\times \frac{1}{2}}
Calculeu l'arrel quadrada de 64.
x=\frac{0±8}{1}
Multipliqueu 2 per \frac{1}{2}.
x=8
Ara resoleu l'equació x=\frac{0±8}{1} quan ± és més.
x=-8
Ara resoleu l'equació x=\frac{0±8}{1} quan ± és menys.
x=8 x=-8
L'equació ja s'ha resolt.
Exemples
Equació quadràtica
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometria
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Equació lineal
y = 3x + 4
Aritmètica
699 * 533
Matriu
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Equació simultània
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferenciació
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integració
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Límits
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}