Riješite za x
x=-6
x=-3
Graf
Dijeliti
Kopirano u clipboard
a+b=9 ab=18
Da biste riješili jednadžbu, faktorišite x^{2}+9x+18 koristeći formulu x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Da biste pronašli a i b, uspostavite sistem koji treba riješiti.
1,18 2,9 3,6
Pošto je ab pozitivno, a a b ima isti znak. Pošto je a+b pozitivno, a a b su oba pozitivna. Navedite sve parove cijelih brojeva koji daju proizvod 18.
1+18=19 2+9=11 3+6=9
Izračunajte sumu za svaki par.
a=3 b=6
Rješenje je njihov par koji daje sumu 9.
\left(x+3\right)\left(x+6\right)
Ponovo napišite faktorisani izraz \left(x+a\right)\left(x+b\right) pomoću dobijenih korena.
x=-3 x=-6
Da biste došli do rješenja jednadžbe, riješite x+3=0 i x+6=0.
a+b=9 ab=1\times 18=18
Da biste riješili jednadžbu, faktorišite lijevu stranu grupisanjem. Prvo, lijevu stranu treba prepisati kao x^{2}+ax+bx+18. Da biste pronašli a i b, uspostavite sistem koji treba riješiti.
1,18 2,9 3,6
Pošto je ab pozitivno, a a b ima isti znak. Pošto je a+b pozitivno, a a b su oba pozitivna. Navedite sve parove cijelih brojeva koji daju proizvod 18.
1+18=19 2+9=11 3+6=9
Izračunajte sumu za svaki par.
a=3 b=6
Rješenje je njihov par koji daje sumu 9.
\left(x^{2}+3x\right)+\left(6x+18\right)
Ponovo napišite x^{2}+9x+18 kao \left(x^{2}+3x\right)+\left(6x+18\right).
x\left(x+3\right)+6\left(x+3\right)
Isključite x u prvoj i 6 drugoj grupi.
\left(x+3\right)\left(x+6\right)
Izdvojite obični izraz x+3 koristeći svojstvo distribucije.
x=-3 x=-6
Da biste došli do rješenja jednadžbe, riješite x+3=0 i x+6=0.
x^{2}+9x+18=0
Sve jednačine u obrascu ax^{2}+bx+c=0 mogu se riješiti pomoću kvadratne formule: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratna formula daje dva rješenja, jedno kada je ± sabiranje, a drugo kada je oduzimanje.
x=\frac{-9±\sqrt{9^{2}-4\times 18}}{2}
Ova jednačina je u standardnom obliku: ax^{2}+bx+c=0. Zamijenite 1 i a, 9 i b, kao i 18 i c u kvadratnoj formuli, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-9±\sqrt{81-4\times 18}}{2}
Izračunajte kvadrat od 9.
x=\frac{-9±\sqrt{81-72}}{2}
Pomnožite -4 i 18.
x=\frac{-9±\sqrt{9}}{2}
Saberite 81 i -72.
x=\frac{-9±3}{2}
Izračunajte kvadratni korijen od 9.
x=-\frac{6}{2}
Sada riješite jednačinu x=\frac{-9±3}{2} kada je ± plus. Saberite -9 i 3.
x=-3
Podijelite -6 sa 2.
x=-\frac{12}{2}
Sada riješite jednačinu x=\frac{-9±3}{2} kada je ± minus. Oduzmite 3 od -9.
x=-6
Podijelite -12 sa 2.
x=-3 x=-6
Jednačina je riješena.
x^{2}+9x+18=0
Kvadratne jednačine kao što je ova mogu se riješiti dovršavanjem kvadrata. Da bi se dovršio kvadrat, jednačina mora biti u obliku x^{2}+bx=c.
x^{2}+9x+18-18=-18
Oduzmite 18 s obje strane jednačine.
x^{2}+9x=-18
Oduzimanjem 18 od samog sebe ostaje 0.
x^{2}+9x+\left(\frac{9}{2}\right)^{2}=-18+\left(\frac{9}{2}\right)^{2}
Podijelite 9, koeficijent izraza x, sa 2 da biste dobili \frac{9}{2}. Zatim dodajte kvadrat od \frac{9}{2} na obje strane jednačine. Ovaj korak čini lijevu stranu jednačine savršenim kvadratom.
x^{2}+9x+\frac{81}{4}=-18+\frac{81}{4}
Izračunajte kvadrat od \frac{9}{2} tako što ćete izračunati kvadrat od brojioca i imenioca razlomka.
x^{2}+9x+\frac{81}{4}=\frac{9}{4}
Saberite -18 i \frac{81}{4}.
\left(x+\frac{9}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktor x^{2}+9x+\frac{81}{4}. Generalno, kada je x^{2}+bx+c savršen kvadrat, uvijek se može uračunati kao \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{9}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Izračunajte kvadratni korijen od obje strane jednačine.
x+\frac{9}{2}=\frac{3}{2} x+\frac{9}{2}=-\frac{3}{2}
Pojednostavite.
x=-3 x=-6
Oduzmite \frac{9}{2} s obje strane jednačine.
Primjeri
kvadratna jednacina
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
trigonometrija
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linearna jednačina
y = 3x + 4
Aritmetika
699 * 533
Matrica
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Simultana jednačina
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferencijacija
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integracija
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Granice
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}