Решаване за x
x=9
x=1
Граф
Дял
Копирано в клипборда
\left(x+3\right)^{2}=\left(4\sqrt{x}\right)^{2}
Повдигнете на квадрат и двете страни на уравнението.
x^{2}+6x+9=\left(4\sqrt{x}\right)^{2}
Използвайте Нютоновия бином \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2}, за да разложите \left(x+3\right)^{2}.
x^{2}+6x+9=4^{2}\left(\sqrt{x}\right)^{2}
Разложете \left(4\sqrt{x}\right)^{2}.
x^{2}+6x+9=16\left(\sqrt{x}\right)^{2}
Изчислявате 2 на степен 4 и получавате 16.
x^{2}+6x+9=16x
Изчислявате 2 на степен \sqrt{x} и получавате x.
x^{2}+6x+9-16x=0
Извадете 16x и от двете страни.
x^{2}-10x+9=0
Групирайте 6x и -16x, за да получите -10x.
a+b=-10 ab=9
За да се реши уравнението, коефициентът x^{2}-10x+9 с помощта на формула x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,-9 -3,-3
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 9 на продукта.
-1-9=-10 -3-3=-6
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-9 b=-1
Решението е двойката, която дава сума -10.
\left(x-9\right)\left(x-1\right)
Пренапишете разложения на множители израз \left(x+a\right)\left(x+b\right) с помощта на получените стойности.
x=9 x=1
За да намерите решения за уравнение, решете x-9=0 и x-1=0.
9+3=4\sqrt{9}
Заместете 9 вместо x в уравнението x+3=4\sqrt{x}.
12=12
Опростявайте. Стойността x=9 отговаря на уравнението.
1+3=4\sqrt{1}
Заместете 1 вместо x в уравнението x+3=4\sqrt{x}.
4=4
Опростявайте. Стойността x=1 отговаря на уравнението.
x=9 x=1
Изброяване на всички решения на x+3=4\sqrt{x}.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}