Решаване за n
n = \frac{\sqrt{8193} - 1}{2} \approx 44,757596048
n=\frac{-\sqrt{8193}-1}{2}\approx -45,757596048
Дял
Копирано в клипборда
n^{2}+n-2048=0
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите n по n+1.
n=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-2048\right)}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, 1 вместо b и -2048 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-2048\right)}}{2}
Повдигане на квадрат на 1.
n=\frac{-1±\sqrt{1+8192}}{2}
Умножете -4 по -2048.
n=\frac{-1±\sqrt{8193}}{2}
Съберете 1 с 8192.
n=\frac{\sqrt{8193}-1}{2}
Сега решете уравнението n=\frac{-1±\sqrt{8193}}{2}, когато ± е плюс. Съберете -1 с \sqrt{8193}.
n=\frac{-\sqrt{8193}-1}{2}
Сега решете уравнението n=\frac{-1±\sqrt{8193}}{2}, когато ± е минус. Извадете \sqrt{8193} от -1.
n=\frac{\sqrt{8193}-1}{2} n=\frac{-\sqrt{8193}-1}{2}
Уравнението сега е решено.
n^{2}+n-2048=0
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите n по n+1.
n^{2}+n=2048
Добавете 2048 от двете страни. Нещо плюс нула дава същото нещо.
n^{2}+n+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=2048+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Разделете 1 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{1}{2}. След това съберете квадрата на \frac{1}{2} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
n^{2}+n+\frac{1}{4}=2048+\frac{1}{4}
Повдигнете на квадрат \frac{1}{2}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
n^{2}+n+\frac{1}{4}=\frac{8193}{4}
Съберете 2048 с \frac{1}{4}.
\left(n+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{8193}{4}
Разложете на множител n^{2}+n+\frac{1}{4}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{8193}{4}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
n+\frac{1}{2}=\frac{\sqrt{8193}}{2} n+\frac{1}{2}=-\frac{\sqrt{8193}}{2}
Опростявайте.
n=\frac{\sqrt{8193}-1}{2} n=\frac{-\sqrt{8193}-1}{2}
Извадете \frac{1}{2} и от двете страни на уравнението.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}