Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

a+b=10 ab=1\times 25=25
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като n^{2}+an+bn+25. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
1,25 5,5
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е положителна, a и b са положителни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 25 на продукта.
1+25=26 5+5=10
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=5 b=5
Решението е двойката, която дава сума 10.
\left(n^{2}+5n\right)+\left(5n+25\right)
Напишете n^{2}+10n+25 като \left(n^{2}+5n\right)+\left(5n+25\right).
n\left(n+5\right)+5\left(n+5\right)
Фактор, n в първата и 5 във втората група.
\left(n+5\right)\left(n+5\right)
Разложете на множители общия член n+5, като използвате разпределителното свойство.
\left(n+5\right)^{2}
Преобразуване като биномен квадрат.
factor(n^{2}+10n+25)
Този тричлен има формата на тричленен квадрат, може би умножена с общ множител. Тричленните квадрати могат да се разложат чрез намиране на квадратните корени на първия и последния член.
\sqrt{25}=5
Намерете корен квадратен от последния член, 25.
\left(n+5\right)^{2}
Квадратът на тричлен е квадратът на бинома, който е сумата или разликата на квадратните корени на първия и последния член, като знакът се определя от знака на средния член на квадрата на тричлена.
n^{2}+10n+25=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
n=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\times 25}}{2}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
n=\frac{-10±\sqrt{100-4\times 25}}{2}
Повдигане на квадрат на 10.
n=\frac{-10±\sqrt{100-100}}{2}
Умножете -4 по 25.
n=\frac{-10±\sqrt{0}}{2}
Съберете 100 с -100.
n=\frac{-10±0}{2}
Получете корен квадратен от 0.
n^{2}+10n+25=\left(n-\left(-5\right)\right)\left(n-\left(-5\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с -5 и x_{2} с -5.
n^{2}+10n+25=\left(n+5\right)\left(n+5\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.