Премини към основното съдържание
Решаване за m
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}
Извадете \frac{1}{2} и от двете страни на уравнението.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=0
Изваждане на \frac{1}{2} от самото него дава 0.
m^{2}-2m-\frac{7}{2}=0
Извадете \frac{1}{2} от -3.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, -2 вместо b и -\frac{7}{2} вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Повдигане на квадрат на -2.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+14}}{2}
Умножете -4 по -\frac{7}{2}.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{18}}{2}
Съберете 4 с 14.
m=\frac{-\left(-2\right)±3\sqrt{2}}{2}
Получете корен квадратен от 18.
m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2}
Противоположното на -2 е 2.
m=\frac{3\sqrt{2}+2}{2}
Сега решете уравнението m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2}, когато ± е плюс. Съберете 2 с 3\sqrt{2}.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Разделете 2+3\sqrt{2} на 2.
m=\frac{2-3\sqrt{2}}{2}
Сега решете уравнението m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2}, когато ± е минус. Извадете 3\sqrt{2} от 2.
m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Разделете 2-3\sqrt{2} на 2.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Уравнението сега е решено.
m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
m^{2}-2m-3-\left(-3\right)=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
Съберете 3 към двете страни на уравнението.
m^{2}-2m=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
Изваждане на -3 от самото него дава 0.
m^{2}-2m=\frac{7}{2}
Извадете -3 от \frac{1}{2}.
m^{2}-2m+1=\frac{7}{2}+1
Разделете -2 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -1. След това съберете квадрата на -1 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
m^{2}-2m+1=\frac{9}{2}
Съберете \frac{7}{2} с 1.
\left(m-1\right)^{2}=\frac{9}{2}
Разложете на множител m^{2}-2m+1. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(m-1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{2}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
m-1=\frac{3\sqrt{2}}{2} m-1=-\frac{3\sqrt{2}}{2}
Опростявайте.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Съберете 1 към двете страни на уравнението.