Премини към основното съдържание
Решаване за m
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

m\left(m-16\right)=0
Разложете на множители m.
m=0 m=16
За да намерите решения за уравнение, решете m=0 и m-16=0.
m^{2}-16m=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
m=\frac{-\left(-16\right)±\sqrt{\left(-16\right)^{2}}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, -16 вместо b и 0 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-\left(-16\right)±16}{2}
Получете корен квадратен от \left(-16\right)^{2}.
m=\frac{16±16}{2}
Противоположното на -16 е 16.
m=\frac{32}{2}
Сега решете уравнението m=\frac{16±16}{2}, когато ± е плюс. Съберете 16 с 16.
m=16
Разделете 32 на 2.
m=\frac{0}{2}
Сега решете уравнението m=\frac{16±16}{2}, когато ± е минус. Извадете 16 от 16.
m=0
Разделете 0 на 2.
m=16 m=0
Уравнението сега е решено.
m^{2}-16m=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
m^{2}-16m+\left(-8\right)^{2}=\left(-8\right)^{2}
Разделете -16 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -8. След това съберете квадрата на -8 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
m^{2}-16m+64=64
Повдигане на квадрат на -8.
\left(m-8\right)^{2}=64
Разложете на множител m^{2}-16m+64. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(m-8\right)^{2}}=\sqrt{64}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
m-8=8 m-8=-8
Опростявайте.
m=16 m=0
Съберете 8 към двете страни на уравнението.