Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

-4x^{2}+7x-3
Преобразувайте полинома в стандартна форма. Поставете членовете в ред от най-висока до най-ниска степен.
a+b=7 ab=-4\left(-3\right)=12
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като -4x^{2}+ax+bx-3. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
1,12 2,6 3,4
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е положителна, a и b са положителни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 12 на продукта.
1+12=13 2+6=8 3+4=7
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=4 b=3
Решението е двойката, която дава сума 7.
\left(-4x^{2}+4x\right)+\left(3x-3\right)
Напишете -4x^{2}+7x-3 като \left(-4x^{2}+4x\right)+\left(3x-3\right).
4x\left(-x+1\right)-3\left(-x+1\right)
Фактор, 4x в първата и -3 във втората група.
\left(-x+1\right)\left(4x-3\right)
Разложете на множители общия член -x+1, като използвате разпределителното свойство.
-4x^{2}+7x-3=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\left(-4\right)\left(-3\right)}}{2\left(-4\right)}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\left(-4\right)\left(-3\right)}}{2\left(-4\right)}
Повдигане на квадрат на 7.
x=\frac{-7±\sqrt{49+16\left(-3\right)}}{2\left(-4\right)}
Умножете -4 по -4.
x=\frac{-7±\sqrt{49-48}}{2\left(-4\right)}
Умножете 16 по -3.
x=\frac{-7±\sqrt{1}}{2\left(-4\right)}
Съберете 49 с -48.
x=\frac{-7±1}{2\left(-4\right)}
Получете корен квадратен от 1.
x=\frac{-7±1}{-8}
Умножете 2 по -4.
x=-\frac{6}{-8}
Сега решете уравнението x=\frac{-7±1}{-8}, когато ± е плюс. Съберете -7 с 1.
x=\frac{3}{4}
Намаляване на дробта \frac{-6}{-8} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
x=-\frac{8}{-8}
Сега решете уравнението x=\frac{-7±1}{-8}, когато ± е минус. Извадете 1 от -7.
x=1
Разделете -8 на -8.
-4x^{2}+7x-3=-4\left(x-\frac{3}{4}\right)\left(x-1\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с \frac{3}{4} и x_{2} с 1.
-4x^{2}+7x-3=-4\times \frac{-4x+3}{-4}\left(x-1\right)
Извадете \frac{3}{4} от x, като намерите общ знаменател и извадите числителите. След това съкратете дробта до най-прости членове, ако е възможно.
-4x^{2}+7x-3=\left(-4x+3\right)\left(x-1\right)
Съкратете най-големия общ множител 4 в -4 и 4.