Решаване за x
x=3
x=-3
Граф
Дял
Копирано в клипборда
7x^{2}-6-57=0
Извадете 57 и от двете страни.
7x^{2}-63=0
Извадете 57 от -6, за да получите -63.
x^{2}-9=0
Разделете двете страни на 7.
\left(x-3\right)\left(x+3\right)=0
Сметнете x^{2}-9. Напишете x^{2}-9 като x^{2}-3^{2}. Разликата между квадратите може да бъде заложена, като се използва правилото: a^{2}-b^{2}=\left(a-b\right)\left(a+b\right).
x=3 x=-3
За да намерите решения за уравнение, решете x-3=0 и x+3=0.
7x^{2}=57+6
Добавете 6 от двете страни.
7x^{2}=63
Съберете 57 и 6, за да се получи 63.
x^{2}=\frac{63}{7}
Разделете двете страни на 7.
x^{2}=9
Разделете 63 на 7, за да получите 9.
x=3 x=-3
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
7x^{2}-6-57=0
Извадете 57 и от двете страни.
7x^{2}-63=0
Извадете 57 от -6, за да получите -63.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times 7\left(-63\right)}}{2\times 7}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 7 вместо a, 0 вместо b и -63 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times 7\left(-63\right)}}{2\times 7}
Повдигане на квадрат на 0.
x=\frac{0±\sqrt{-28\left(-63\right)}}{2\times 7}
Умножете -4 по 7.
x=\frac{0±\sqrt{1764}}{2\times 7}
Умножете -28 по -63.
x=\frac{0±42}{2\times 7}
Получете корен квадратен от 1764.
x=\frac{0±42}{14}
Умножете 2 по 7.
x=3
Сега решете уравнението x=\frac{0±42}{14}, когато ± е плюс. Разделете 42 на 14.
x=-3
Сега решете уравнението x=\frac{0±42}{14}, когато ± е минус. Разделете -42 на 14.
x=3 x=-3
Уравнението сега е решено.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}