Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

6x^{2}+18x-19=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-18±\sqrt{18^{2}-4\times 6\left(-19\right)}}{2\times 6}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 6 вместо a, 18 вместо b и -19 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-18±\sqrt{324-4\times 6\left(-19\right)}}{2\times 6}
Повдигане на квадрат на 18.
x=\frac{-18±\sqrt{324-24\left(-19\right)}}{2\times 6}
Умножете -4 по 6.
x=\frac{-18±\sqrt{324+456}}{2\times 6}
Умножете -24 по -19.
x=\frac{-18±\sqrt{780}}{2\times 6}
Съберете 324 с 456.
x=\frac{-18±2\sqrt{195}}{2\times 6}
Получете корен квадратен от 780.
x=\frac{-18±2\sqrt{195}}{12}
Умножете 2 по 6.
x=\frac{2\sqrt{195}-18}{12}
Сега решете уравнението x=\frac{-18±2\sqrt{195}}{12}, когато ± е плюс. Съберете -18 с 2\sqrt{195}.
x=\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2}
Разделете -18+2\sqrt{195} на 12.
x=\frac{-2\sqrt{195}-18}{12}
Сега решете уравнението x=\frac{-18±2\sqrt{195}}{12}, когато ± е минус. Извадете 2\sqrt{195} от -18.
x=-\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2}
Разделете -18-2\sqrt{195} на 12.
x=\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2} x=-\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2}
Уравнението сега е решено.
6x^{2}+18x-19=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
6x^{2}+18x-19-\left(-19\right)=-\left(-19\right)
Съберете 19 към двете страни на уравнението.
6x^{2}+18x=-\left(-19\right)
Изваждане на -19 от самото него дава 0.
6x^{2}+18x=19
Извадете -19 от 0.
\frac{6x^{2}+18x}{6}=\frac{19}{6}
Разделете двете страни на 6.
x^{2}+\frac{18}{6}x=\frac{19}{6}
Делението на 6 отменя умножението по 6.
x^{2}+3x=\frac{19}{6}
Разделете 18 на 6.
x^{2}+3x+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{19}{6}+\left(\frac{3}{2}\right)^{2}
Разделете 3 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{3}{2}. След това съберете квадрата на \frac{3}{2} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{19}{6}+\frac{9}{4}
Повдигнете на квадрат \frac{3}{2}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
x^{2}+3x+\frac{9}{4}=\frac{65}{12}
Съберете \frac{19}{6} и \frac{9}{4}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{65}{12}
Разложете на множител x^{2}+3x+\frac{9}{4}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{65}{12}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x+\frac{3}{2}=\frac{\sqrt{195}}{6} x+\frac{3}{2}=-\frac{\sqrt{195}}{6}
Опростявайте.
x=\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2} x=-\frac{\sqrt{195}}{6}-\frac{3}{2}
Извадете \frac{3}{2} и от двете страни на уравнението.