Разлагане на множители
6\left(a-\frac{13-\sqrt{409}}{12}\right)\left(a-\frac{\sqrt{409}+13}{12}\right)
Изчисляване
6a^{2}-13a-10
Викторина
Polynomial
6 a ^ { 2 } - 13 a - 10
Дял
Копирано в клипборда
6a^{2}-13a-10=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
a=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{\left(-13\right)^{2}-4\times 6\left(-10\right)}}{2\times 6}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
a=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-4\times 6\left(-10\right)}}{2\times 6}
Повдигане на квадрат на -13.
a=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169-24\left(-10\right)}}{2\times 6}
Умножете -4 по 6.
a=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{169+240}}{2\times 6}
Умножете -24 по -10.
a=\frac{-\left(-13\right)±\sqrt{409}}{2\times 6}
Съберете 169 с 240.
a=\frac{13±\sqrt{409}}{2\times 6}
Противоположното на -13 е 13.
a=\frac{13±\sqrt{409}}{12}
Умножете 2 по 6.
a=\frac{\sqrt{409}+13}{12}
Сега решете уравнението a=\frac{13±\sqrt{409}}{12}, когато ± е плюс. Съберете 13 с \sqrt{409}.
a=\frac{13-\sqrt{409}}{12}
Сега решете уравнението a=\frac{13±\sqrt{409}}{12}, когато ± е минус. Извадете \sqrt{409} от 13.
6a^{2}-13a-10=6\left(a-\frac{\sqrt{409}+13}{12}\right)\left(a-\frac{13-\sqrt{409}}{12}\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с \frac{13+\sqrt{409}}{12} и x_{2} с \frac{13-\sqrt{409}}{12}.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}