Разлагане на множители
z\left(5z+3\right)
Изчисляване
z\left(5z+3\right)
Дял
Копирано в клипборда
z\left(5z+3\right)
Разложете на множители z.
5z^{2}+3z=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
z=\frac{-3±\sqrt{3^{2}}}{2\times 5}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
z=\frac{-3±3}{2\times 5}
Получете корен квадратен от 3^{2}.
z=\frac{-3±3}{10}
Умножете 2 по 5.
z=\frac{0}{10}
Сега решете уравнението z=\frac{-3±3}{10}, когато ± е плюс. Съберете -3 с 3.
z=0
Разделете 0 на 10.
z=-\frac{6}{10}
Сега решете уравнението z=\frac{-3±3}{10}, когато ± е минус. Извадете 3 от -3.
z=-\frac{3}{5}
Намаляване на дробта \frac{-6}{10} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
5z^{2}+3z=5z\left(z-\left(-\frac{3}{5}\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с 0 и x_{2} с -\frac{3}{5}.
5z^{2}+3z=5z\left(z+\frac{3}{5}\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.
5z^{2}+3z=5z\times \frac{5z+3}{5}
Съберете \frac{3}{5} и z, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
5z^{2}+3z=z\left(5z+3\right)
Съкратете най-големия общ множител 5 в 5 и 5.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}