Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

5x^{2}+18x+1=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-18±\sqrt{18^{2}-4\times 5}}{2\times 5}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 5 вместо a, 18 вместо b и 1 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-18±\sqrt{324-4\times 5}}{2\times 5}
Повдигане на квадрат на 18.
x=\frac{-18±\sqrt{324-20}}{2\times 5}
Умножете -4 по 5.
x=\frac{-18±\sqrt{304}}{2\times 5}
Съберете 324 с -20.
x=\frac{-18±4\sqrt{19}}{2\times 5}
Получете корен квадратен от 304.
x=\frac{-18±4\sqrt{19}}{10}
Умножете 2 по 5.
x=\frac{4\sqrt{19}-18}{10}
Сега решете уравнението x=\frac{-18±4\sqrt{19}}{10}, когато ± е плюс. Съберете -18 с 4\sqrt{19}.
x=\frac{2\sqrt{19}-9}{5}
Разделете -18+4\sqrt{19} на 10.
x=\frac{-4\sqrt{19}-18}{10}
Сега решете уравнението x=\frac{-18±4\sqrt{19}}{10}, когато ± е минус. Извадете 4\sqrt{19} от -18.
x=\frac{-2\sqrt{19}-9}{5}
Разделете -18-4\sqrt{19} на 10.
x=\frac{2\sqrt{19}-9}{5} x=\frac{-2\sqrt{19}-9}{5}
Уравнението сега е решено.
5x^{2}+18x+1=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
5x^{2}+18x+1-1=-1
Извадете 1 и от двете страни на уравнението.
5x^{2}+18x=-1
Изваждане на 1 от самото него дава 0.
\frac{5x^{2}+18x}{5}=-\frac{1}{5}
Разделете двете страни на 5.
x^{2}+\frac{18}{5}x=-\frac{1}{5}
Делението на 5 отменя умножението по 5.
x^{2}+\frac{18}{5}x+\left(\frac{9}{5}\right)^{2}=-\frac{1}{5}+\left(\frac{9}{5}\right)^{2}
Разделете \frac{18}{5} – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{9}{5}. След това съберете квадрата на \frac{9}{5} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}+\frac{18}{5}x+\frac{81}{25}=-\frac{1}{5}+\frac{81}{25}
Повдигнете на квадрат \frac{9}{5}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
x^{2}+\frac{18}{5}x+\frac{81}{25}=\frac{76}{25}
Съберете -\frac{1}{5} и \frac{81}{25}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(x+\frac{9}{5}\right)^{2}=\frac{76}{25}
Разложете на множител x^{2}+\frac{18}{5}x+\frac{81}{25}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{9}{5}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{76}{25}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x+\frac{9}{5}=\frac{2\sqrt{19}}{5} x+\frac{9}{5}=-\frac{2\sqrt{19}}{5}
Опростявайте.
x=\frac{2\sqrt{19}-9}{5} x=\frac{-2\sqrt{19}-9}{5}
Извадете \frac{9}{5} и от двете страни на уравнението.