Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

4\left(x^{2}+x-2\right)
Разложете на множители 4.
a+b=1 ab=1\left(-2\right)=-2
Сметнете x^{2}+x-2. Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като x^{2}+ax+bx-2. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
a=-1 b=2
Тъй като ab е отрицателен, a и b имат противоположни знаци. Тъй като a+b е положително, положителното число има по-голяма абсолютна стойност от отрицателното. Единствената такава двойка е системното решение.
\left(x^{2}-x\right)+\left(2x-2\right)
Напишете x^{2}+x-2 като \left(x^{2}-x\right)+\left(2x-2\right).
x\left(x-1\right)+2\left(x-1\right)
Фактор, x в първата и 2 във втората група.
\left(x-1\right)\left(x+2\right)
Разложете на множители общия член x-1, като използвате разпределителното свойство.
4\left(x-1\right)\left(x+2\right)
Пренапишете пълния разложен на множители израз.
4x^{2}+4x-8=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-4±\sqrt{4^{2}-4\times 4\left(-8\right)}}{2\times 4}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-4±\sqrt{16-4\times 4\left(-8\right)}}{2\times 4}
Повдигане на квадрат на 4.
x=\frac{-4±\sqrt{16-16\left(-8\right)}}{2\times 4}
Умножете -4 по 4.
x=\frac{-4±\sqrt{16+128}}{2\times 4}
Умножете -16 по -8.
x=\frac{-4±\sqrt{144}}{2\times 4}
Съберете 16 с 128.
x=\frac{-4±12}{2\times 4}
Получете корен квадратен от 144.
x=\frac{-4±12}{8}
Умножете 2 по 4.
x=\frac{8}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{-4±12}{8}, когато ± е плюс. Съберете -4 с 12.
x=1
Разделете 8 на 8.
x=-\frac{16}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{-4±12}{8}, когато ± е минус. Извадете 12 от -4.
x=-2
Разделете -16 на 8.
4x^{2}+4x-8=4\left(x-1\right)\left(x-\left(-2\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с 1 и x_{2} с -2.
4x^{2}+4x-8=4\left(x-1\right)\left(x+2\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.