Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

4x^{2}+3x-2=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-3±\sqrt{3^{2}-4\times 4\left(-2\right)}}{2\times 4}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 4 вместо a, 3 вместо b и -2 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-3±\sqrt{9-4\times 4\left(-2\right)}}{2\times 4}
Повдигане на квадрат на 3.
x=\frac{-3±\sqrt{9-16\left(-2\right)}}{2\times 4}
Умножете -4 по 4.
x=\frac{-3±\sqrt{9+32}}{2\times 4}
Умножете -16 по -2.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{2\times 4}
Съберете 9 с 32.
x=\frac{-3±\sqrt{41}}{8}
Умножете 2 по 4.
x=\frac{\sqrt{41}-3}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{-3±\sqrt{41}}{8}, когато ± е плюс. Съберете -3 с \sqrt{41}.
x=\frac{-\sqrt{41}-3}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{-3±\sqrt{41}}{8}, когато ± е минус. Извадете \sqrt{41} от -3.
x=\frac{\sqrt{41}-3}{8} x=\frac{-\sqrt{41}-3}{8}
Уравнението сега е решено.
4x^{2}+3x-2=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
4x^{2}+3x-2-\left(-2\right)=-\left(-2\right)
Съберете 2 към двете страни на уравнението.
4x^{2}+3x=-\left(-2\right)
Изваждане на -2 от самото него дава 0.
4x^{2}+3x=2
Извадете -2 от 0.
\frac{4x^{2}+3x}{4}=\frac{2}{4}
Разделете двете страни на 4.
x^{2}+\frac{3}{4}x=\frac{2}{4}
Делението на 4 отменя умножението по 4.
x^{2}+\frac{3}{4}x=\frac{1}{2}
Намаляване на дробта \frac{2}{4} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{1}{2}+\left(\frac{3}{8}\right)^{2}
Разделете \frac{3}{4} – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{3}{8}. След това съберете квадрата на \frac{3}{8} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{1}{2}+\frac{9}{64}
Повдигнете на квадрат \frac{3}{8}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{41}{64}
Съберете \frac{1}{2} и \frac{9}{64}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(x+\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{41}{64}
Разложете на множител x^{2}+\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{64}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x+\frac{3}{8}=\frac{\sqrt{41}}{8} x+\frac{3}{8}=-\frac{\sqrt{41}}{8}
Опростявайте.
x=\frac{\sqrt{41}-3}{8} x=\frac{-\sqrt{41}-3}{8}
Извадете \frac{3}{8} и от двете страни на уравнението.