Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

y^{2}-4y+4
Преобразувайте полинома в стандартна форма. Поставете членовете в ред от най-висока до най-ниска степен.
a+b=-4 ab=1\times 4=4
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като y^{2}+ay+by+4. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,-4 -2,-2
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 4 на продукта.
-1-4=-5 -2-2=-4
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-2 b=-2
Решението е двойката, която дава сума -4.
\left(y^{2}-2y\right)+\left(-2y+4\right)
Напишете y^{2}-4y+4 като \left(y^{2}-2y\right)+\left(-2y+4\right).
y\left(y-2\right)-2\left(y-2\right)
Фактор, y в първата и -2 във втората група.
\left(y-2\right)\left(y-2\right)
Разложете на множители общия член y-2, като използвате разпределителното свойство.
\left(y-2\right)^{2}
Преобразуване като биномен квадрат.
factor(y^{2}-4y+4)
Този тричлен има формата на тричленен квадрат, може би умножена с общ множител. Тричленните квадрати могат да се разложат чрез намиране на квадратните корени на първия и последния член.
\sqrt{4}=2
Намерете корен квадратен от последния член, 4.
\left(y-2\right)^{2}
Квадратът на тричлен е квадратът на бинома, който е сумата или разликата на квадратните корени на първия и последния член, като знакът се определя от знака на средния член на квадрата на тричлена.
y^{2}-4y+4=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
y=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{\left(-4\right)^{2}-4\times 4}}{2}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
y=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-4\times 4}}{2}
Повдигане на квадрат на -4.
y=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{16-16}}{2}
Умножете -4 по 4.
y=\frac{-\left(-4\right)±\sqrt{0}}{2}
Съберете 16 с -16.
y=\frac{-\left(-4\right)±0}{2}
Получете корен квадратен от 0.
y=\frac{4±0}{2}
Противоположното на -4 е 4.
y^{2}-4y+4=\left(y-2\right)\left(y-2\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с 2 и x_{2} с 2.