Решаване за t
t=-\frac{\sqrt{7}}{6}\approx -0,440958552
t=\frac{\sqrt{7}}{6}\approx 0,440958552
Дял
Копирано в клипборда
36t^{2}+29t-7=0
Заместете t^{2} с t.
t=\frac{-29±\sqrt{29^{2}-4\times 36\left(-7\right)}}{2\times 36}
Всички уравнения от вида ax^{2}+bx+c=0 могат да бъдат решени чрез формулата за решаване на квадратно уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Заместете 36 за a, 29 за b и -7 за c във формулата за решаване на квадратно уравнение.
t=\frac{-29±43}{72}
Извършете изчисленията.
t=\frac{7}{36} t=-1
Решете уравнението t=\frac{-29±43}{72}, когато ± е плюс и когато ± е минус.
t=\frac{\sqrt{7}}{6} t=-\frac{\sqrt{7}}{6}
Тъй като t=t^{2}, решенията се получават чрез оценяване на t=±\sqrt{t} за позитивни t.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}