Разлагане на множители
\left(x-8\right)\left(3x-29\right)
Изчисляване
\left(x-8\right)\left(3x-29\right)
Граф
Викторина
Polynomial
3 { x }^{ 2 } -53x+232=
Дял
Копирано в клипборда
a+b=-53 ab=3\times 232=696
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като 3x^{2}+ax+bx+232. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,-696 -2,-348 -3,-232 -4,-174 -6,-116 -8,-87 -12,-58 -24,-29
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 696 на продукта.
-1-696=-697 -2-348=-350 -3-232=-235 -4-174=-178 -6-116=-122 -8-87=-95 -12-58=-70 -24-29=-53
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-29 b=-24
Решението е двойката, която дава сума -53.
\left(3x^{2}-29x\right)+\left(-24x+232\right)
Напишете 3x^{2}-53x+232 като \left(3x^{2}-29x\right)+\left(-24x+232\right).
x\left(3x-29\right)-8\left(3x-29\right)
Фактор, x в първата и -8 във втората група.
\left(3x-29\right)\left(x-8\right)
Разложете на множители общия член 3x-29, като използвате разпределителното свойство.
3x^{2}-53x+232=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-53\right)±\sqrt{\left(-53\right)^{2}-4\times 3\times 232}}{2\times 3}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-\left(-53\right)±\sqrt{2809-4\times 3\times 232}}{2\times 3}
Повдигане на квадрат на -53.
x=\frac{-\left(-53\right)±\sqrt{2809-12\times 232}}{2\times 3}
Умножете -4 по 3.
x=\frac{-\left(-53\right)±\sqrt{2809-2784}}{2\times 3}
Умножете -12 по 232.
x=\frac{-\left(-53\right)±\sqrt{25}}{2\times 3}
Съберете 2809 с -2784.
x=\frac{-\left(-53\right)±5}{2\times 3}
Получете корен квадратен от 25.
x=\frac{53±5}{2\times 3}
Противоположното на -53 е 53.
x=\frac{53±5}{6}
Умножете 2 по 3.
x=\frac{58}{6}
Сега решете уравнението x=\frac{53±5}{6}, когато ± е плюс. Съберете 53 с 5.
x=\frac{29}{3}
Намаляване на дробта \frac{58}{6} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
x=\frac{48}{6}
Сега решете уравнението x=\frac{53±5}{6}, когато ± е минус. Извадете 5 от 53.
x=8
Разделете 48 на 6.
3x^{2}-53x+232=3\left(x-\frac{29}{3}\right)\left(x-8\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с \frac{29}{3} и x_{2} с 8.
3x^{2}-53x+232=3\times \frac{3x-29}{3}\left(x-8\right)
Извадете \frac{29}{3} от x, като намерите общ знаменател и извадите числителите. След това съкратете дробта до най-прости членове, ако е възможно.
3x^{2}-53x+232=\left(3x-29\right)\left(x-8\right)
Съкратете най-големия общ множител 3 в 3 и 3.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}