Премини към основното съдържание
Решаване за k
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

a+b=1 ab=28\left(-2\right)=-56
За да се реши уравнението, коефициентът е от лявата страна по групи. Първо, лявата страна трябва да бъде пренаписана като 28k^{2}+ak+bk-2. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,56 -2,28 -4,14 -7,8
Тъй като ab е отрицателен, a и b имат противоположни знаци. Тъй като a+b е положително, положителното число има по-голяма абсолютна стойност от отрицателното. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават -56 на продукта.
-1+56=55 -2+28=26 -4+14=10 -7+8=1
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-7 b=8
Решението е двойката, която дава сума 1.
\left(28k^{2}-7k\right)+\left(8k-2\right)
Напишете 28k^{2}+k-2 като \left(28k^{2}-7k\right)+\left(8k-2\right).
7k\left(4k-1\right)+2\left(4k-1\right)
Фактор, 7k в първата и 2 във втората група.
\left(4k-1\right)\left(7k+2\right)
Разложете на множители общия член 4k-1, като използвате разпределителното свойство.
k=\frac{1}{4} k=-\frac{2}{7}
За да намерите решения за уравнение, решете 4k-1=0 и 7k+2=0.
28k^{2}+k-2=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
k=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 28\left(-2\right)}}{2\times 28}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 28 вместо a, 1 вместо b и -2 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
k=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 28\left(-2\right)}}{2\times 28}
Повдигане на квадрат на 1.
k=\frac{-1±\sqrt{1-112\left(-2\right)}}{2\times 28}
Умножете -4 по 28.
k=\frac{-1±\sqrt{1+224}}{2\times 28}
Умножете -112 по -2.
k=\frac{-1±\sqrt{225}}{2\times 28}
Съберете 1 с 224.
k=\frac{-1±15}{2\times 28}
Получете корен квадратен от 225.
k=\frac{-1±15}{56}
Умножете 2 по 28.
k=\frac{14}{56}
Сега решете уравнението k=\frac{-1±15}{56}, когато ± е плюс. Съберете -1 с 15.
k=\frac{1}{4}
Намаляване на дробта \frac{14}{56} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 14.
k=-\frac{16}{56}
Сега решете уравнението k=\frac{-1±15}{56}, когато ± е минус. Извадете 15 от -1.
k=-\frac{2}{7}
Намаляване на дробта \frac{-16}{56} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 8.
k=\frac{1}{4} k=-\frac{2}{7}
Уравнението сега е решено.
28k^{2}+k-2=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
28k^{2}+k-2-\left(-2\right)=-\left(-2\right)
Съберете 2 към двете страни на уравнението.
28k^{2}+k=-\left(-2\right)
Изваждане на -2 от самото него дава 0.
28k^{2}+k=2
Извадете -2 от 0.
\frac{28k^{2}+k}{28}=\frac{2}{28}
Разделете двете страни на 28.
k^{2}+\frac{1}{28}k=\frac{2}{28}
Делението на 28 отменя умножението по 28.
k^{2}+\frac{1}{28}k=\frac{1}{14}
Намаляване на дробта \frac{2}{28} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
k^{2}+\frac{1}{28}k+\left(\frac{1}{56}\right)^{2}=\frac{1}{14}+\left(\frac{1}{56}\right)^{2}
Разделете \frac{1}{28} – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{1}{56}. След това съберете квадрата на \frac{1}{56} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
k^{2}+\frac{1}{28}k+\frac{1}{3136}=\frac{1}{14}+\frac{1}{3136}
Повдигнете на квадрат \frac{1}{56}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
k^{2}+\frac{1}{28}k+\frac{1}{3136}=\frac{225}{3136}
Съберете \frac{1}{14} и \frac{1}{3136}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(k+\frac{1}{56}\right)^{2}=\frac{225}{3136}
Разложете на множител k^{2}+\frac{1}{28}k+\frac{1}{3136}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(k+\frac{1}{56}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{225}{3136}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
k+\frac{1}{56}=\frac{15}{56} k+\frac{1}{56}=-\frac{15}{56}
Опростявайте.
k=\frac{1}{4} k=-\frac{2}{7}
Извадете \frac{1}{56} и от двете страни на уравнението.