Решаване за x
x = \frac{\sqrt{1561} - 11}{18} \approx 1,583860696
x=\frac{-\sqrt{1561}-11}{18}\approx -2,806082918
Граф
Дял
Копирано в клипборда
27x^{2}+33x-120=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-33±\sqrt{33^{2}-4\times 27\left(-120\right)}}{2\times 27}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 27 вместо a, 33 вместо b и -120 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-33±\sqrt{1089-4\times 27\left(-120\right)}}{2\times 27}
Повдигане на квадрат на 33.
x=\frac{-33±\sqrt{1089-108\left(-120\right)}}{2\times 27}
Умножете -4 по 27.
x=\frac{-33±\sqrt{1089+12960}}{2\times 27}
Умножете -108 по -120.
x=\frac{-33±\sqrt{14049}}{2\times 27}
Съберете 1089 с 12960.
x=\frac{-33±3\sqrt{1561}}{2\times 27}
Получете корен квадратен от 14049.
x=\frac{-33±3\sqrt{1561}}{54}
Умножете 2 по 27.
x=\frac{3\sqrt{1561}-33}{54}
Сега решете уравнението x=\frac{-33±3\sqrt{1561}}{54}, когато ± е плюс. Съберете -33 с 3\sqrt{1561}.
x=\frac{\sqrt{1561}-11}{18}
Разделете -33+3\sqrt{1561} на 54.
x=\frac{-3\sqrt{1561}-33}{54}
Сега решете уравнението x=\frac{-33±3\sqrt{1561}}{54}, когато ± е минус. Извадете 3\sqrt{1561} от -33.
x=\frac{-\sqrt{1561}-11}{18}
Разделете -33-3\sqrt{1561} на 54.
x=\frac{\sqrt{1561}-11}{18} x=\frac{-\sqrt{1561}-11}{18}
Уравнението сега е решено.
27x^{2}+33x-120=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
27x^{2}+33x-120-\left(-120\right)=-\left(-120\right)
Съберете 120 към двете страни на уравнението.
27x^{2}+33x=-\left(-120\right)
Изваждане на -120 от самото него дава 0.
27x^{2}+33x=120
Извадете -120 от 0.
\frac{27x^{2}+33x}{27}=\frac{120}{27}
Разделете двете страни на 27.
x^{2}+\frac{33}{27}x=\frac{120}{27}
Делението на 27 отменя умножението по 27.
x^{2}+\frac{11}{9}x=\frac{120}{27}
Намаляване на дробта \frac{33}{27} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 3.
x^{2}+\frac{11}{9}x=\frac{40}{9}
Намаляване на дробта \frac{120}{27} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 3.
x^{2}+\frac{11}{9}x+\left(\frac{11}{18}\right)^{2}=\frac{40}{9}+\left(\frac{11}{18}\right)^{2}
Разделете \frac{11}{9} – коефициента на члена на x – на 2, за да получите \frac{11}{18}. След това съберете квадрата на \frac{11}{18} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}+\frac{11}{9}x+\frac{121}{324}=\frac{40}{9}+\frac{121}{324}
Повдигнете на квадрат \frac{11}{18}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
x^{2}+\frac{11}{9}x+\frac{121}{324}=\frac{1561}{324}
Съберете \frac{40}{9} и \frac{121}{324}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(x+\frac{11}{18}\right)^{2}=\frac{1561}{324}
Разложете на множител x^{2}+\frac{11}{9}x+\frac{121}{324}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{11}{18}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1561}{324}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x+\frac{11}{18}=\frac{\sqrt{1561}}{18} x+\frac{11}{18}=-\frac{\sqrt{1561}}{18}
Опростявайте.
x=\frac{\sqrt{1561}-11}{18} x=\frac{-\sqrt{1561}-11}{18}
Извадете \frac{11}{18} и от двете страни на уравнението.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}