Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

a+b=11 ab=2\times 15=30
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като 2x^{2}+ax+bx+15. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
1,30 2,15 3,10 5,6
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е положителна, a и b са положителни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 30 на продукта.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=5 b=6
Решението е двойката, която дава сума 11.
\left(2x^{2}+5x\right)+\left(6x+15\right)
Напишете 2x^{2}+11x+15 като \left(2x^{2}+5x\right)+\left(6x+15\right).
x\left(2x+5\right)+3\left(2x+5\right)
Фактор, x в първата и 3 във втората група.
\left(2x+5\right)\left(x+3\right)
Разложете на множители общия член 2x+5, като използвате разпределителното свойство.
2x^{2}+11x+15=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-11±\sqrt{11^{2}-4\times 2\times 15}}{2\times 2}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-11±\sqrt{121-4\times 2\times 15}}{2\times 2}
Повдигане на квадрат на 11.
x=\frac{-11±\sqrt{121-8\times 15}}{2\times 2}
Умножете -4 по 2.
x=\frac{-11±\sqrt{121-120}}{2\times 2}
Умножете -8 по 15.
x=\frac{-11±\sqrt{1}}{2\times 2}
Съберете 121 с -120.
x=\frac{-11±1}{2\times 2}
Получете корен квадратен от 1.
x=\frac{-11±1}{4}
Умножете 2 по 2.
x=-\frac{10}{4}
Сега решете уравнението x=\frac{-11±1}{4}, когато ± е плюс. Съберете -11 с 1.
x=-\frac{5}{2}
Намаляване на дробта \frac{-10}{4} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
x=-\frac{12}{4}
Сега решете уравнението x=\frac{-11±1}{4}, когато ± е минус. Извадете 1 от -11.
x=-3
Разделете -12 на 4.
2x^{2}+11x+15=2\left(x-\left(-\frac{5}{2}\right)\right)\left(x-\left(-3\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с -\frac{5}{2} и x_{2} с -3.
2x^{2}+11x+15=2\left(x+\frac{5}{2}\right)\left(x+3\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.
2x^{2}+11x+15=2\times \frac{2x+5}{2}\left(x+3\right)
Съберете \frac{5}{2} и x, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
2x^{2}+11x+15=\left(2x+5\right)\left(x+3\right)
Съкратете най-големия общ множител 2 в 2 и 2.