Решаване за a (complex solution)
\left\{\begin{matrix}a=\frac{2bx}{y+b}\text{, }&b\neq -y\\a\in \mathrm{C}\text{, }&\left(b=0\text{ and }y=0\right)\text{ or }\left(x=0\text{ and }b=-y\right)\end{matrix}\right,
Решаване за b (complex solution)
\left\{\begin{matrix}b=\frac{ay}{2x-a}\text{, }&x\neq \frac{a}{2}\\b\in \mathrm{C}\text{, }&\left(a=0\text{ and }x=0\right)\text{ or }\left(y=0\text{ and }x=\frac{a}{2}\right)\end{matrix}\right,
Решаване за a
\left\{\begin{matrix}a=\frac{2bx}{y+b}\text{, }&b\neq -y\\a\in \mathrm{R}\text{, }&\left(b=0\text{ and }y=0\right)\text{ or }\left(x=0\text{ and }b=-y\right)\end{matrix}\right,
Решаване за b
\left\{\begin{matrix}b=\frac{ay}{2x-a}\text{, }&x\neq \frac{a}{2}\\b\in \mathrm{R}\text{, }&\left(a=0\text{ and }x=0\right)\text{ or }\left(y=0\text{ and }x=\frac{a}{2}\right)\end{matrix}\right,
Граф
Дял
Копирано в клипборда
2bx-ay-ab=0
Извадете ab и от двете страни.
-ay-ab=-2bx
Извадете 2bx и от двете страни. Нещо, извадено от нула, дава отрицателната му стойност.
\left(-y-b\right)a=-2bx
Групирайте всички членове, съдържащи a.
\frac{\left(-y-b\right)a}{-y-b}=-\frac{2bx}{-y-b}
Разделете двете страни на -y-b.
a=-\frac{2bx}{-y-b}
Делението на -y-b отменя умножението по -y-b.
a=\frac{2bx}{y+b}
Разделете -2bx на -y-b.
2bx-ay-ab=0
Извадете ab и от двете страни.
2bx-ab=ay
Добавете ay от двете страни. Нещо плюс нула дава същото нещо.
\left(2x-a\right)b=ay
Групирайте всички членове, съдържащи b.
\frac{\left(2x-a\right)b}{2x-a}=\frac{ay}{2x-a}
Разделете двете страни на 2x-a.
b=\frac{ay}{2x-a}
Делението на 2x-a отменя умножението по 2x-a.
2bx-ay-ab=0
Извадете ab и от двете страни.
-ay-ab=-2bx
Извадете 2bx и от двете страни. Нещо, извадено от нула, дава отрицателната му стойност.
\left(-y-b\right)a=-2bx
Групирайте всички членове, съдържащи a.
\frac{\left(-y-b\right)a}{-y-b}=-\frac{2bx}{-y-b}
Разделете двете страни на -y-b.
a=-\frac{2bx}{-y-b}
Делението на -y-b отменя умножението по -y-b.
a=\frac{2bx}{y+b}
Разделете -2bx на -y-b.
2bx-ay-ab=0
Извадете ab и от двете страни.
2bx-ab=ay
Добавете ay от двете страни. Нещо плюс нула дава същото нещо.
\left(2x-a\right)b=ay
Групирайте всички членове, съдържащи b.
\frac{\left(2x-a\right)b}{2x-a}=\frac{ay}{2x-a}
Разделете двете страни на 2x-a.
b=\frac{ay}{2x-a}
Делението на 2x-a отменя умножението по 2x-a.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}