Решаване за n
n = -\frac{24}{13} = -1\frac{11}{13} \approx -1,846153846
n=5
Дял
Копирано в клипборда
a+b=-41 ab=13\left(-120\right)=-1560
За да се реши уравнението, коефициентът е от лявата страна по групи. Първо, лявата страна трябва да бъде пренаписана като 13n^{2}+an+bn-120. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
1,-1560 2,-780 3,-520 4,-390 5,-312 6,-260 8,-195 10,-156 12,-130 13,-120 15,-104 20,-78 24,-65 26,-60 30,-52 39,-40
Тъй като ab е отрицателен, a и b имат противоположни знаци. Тъй като a+b е отрицателно, отрицателното число има по-голяма абсолютна стойност от положителното. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават -1560 на продукта.
1-1560=-1559 2-780=-778 3-520=-517 4-390=-386 5-312=-307 6-260=-254 8-195=-187 10-156=-146 12-130=-118 13-120=-107 15-104=-89 20-78=-58 24-65=-41 26-60=-34 30-52=-22 39-40=-1
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-65 b=24
Решението е двойката, която дава сума -41.
\left(13n^{2}-65n\right)+\left(24n-120\right)
Напишете 13n^{2}-41n-120 като \left(13n^{2}-65n\right)+\left(24n-120\right).
13n\left(n-5\right)+24\left(n-5\right)
Фактор, 13n в първата и 24 във втората група.
\left(n-5\right)\left(13n+24\right)
Разложете на множители общия член n-5, като използвате разпределителното свойство.
n=5 n=-\frac{24}{13}
За да намерите решения за уравнение, решете n-5=0 и 13n+24=0.
13n^{2}-41n-120=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
n=\frac{-\left(-41\right)±\sqrt{\left(-41\right)^{2}-4\times 13\left(-120\right)}}{2\times 13}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 13 вместо a, -41 вместо b и -120 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-\left(-41\right)±\sqrt{1681-4\times 13\left(-120\right)}}{2\times 13}
Повдигане на квадрат на -41.
n=\frac{-\left(-41\right)±\sqrt{1681-52\left(-120\right)}}{2\times 13}
Умножете -4 по 13.
n=\frac{-\left(-41\right)±\sqrt{1681+6240}}{2\times 13}
Умножете -52 по -120.
n=\frac{-\left(-41\right)±\sqrt{7921}}{2\times 13}
Съберете 1681 с 6240.
n=\frac{-\left(-41\right)±89}{2\times 13}
Получете корен квадратен от 7921.
n=\frac{41±89}{2\times 13}
Противоположното на -41 е 41.
n=\frac{41±89}{26}
Умножете 2 по 13.
n=\frac{130}{26}
Сега решете уравнението n=\frac{41±89}{26}, когато ± е плюс. Съберете 41 с 89.
n=5
Разделете 130 на 26.
n=-\frac{48}{26}
Сега решете уравнението n=\frac{41±89}{26}, когато ± е минус. Извадете 89 от 41.
n=-\frac{24}{13}
Намаляване на дробта \frac{-48}{26} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
n=5 n=-\frac{24}{13}
Уравнението сега е решено.
13n^{2}-41n-120=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
13n^{2}-41n-120-\left(-120\right)=-\left(-120\right)
Съберете 120 към двете страни на уравнението.
13n^{2}-41n=-\left(-120\right)
Изваждане на -120 от самото него дава 0.
13n^{2}-41n=120
Извадете -120 от 0.
\frac{13n^{2}-41n}{13}=\frac{120}{13}
Разделете двете страни на 13.
n^{2}-\frac{41}{13}n=\frac{120}{13}
Делението на 13 отменя умножението по 13.
n^{2}-\frac{41}{13}n+\left(-\frac{41}{26}\right)^{2}=\frac{120}{13}+\left(-\frac{41}{26}\right)^{2}
Разделете -\frac{41}{13} – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -\frac{41}{26}. След това съберете квадрата на -\frac{41}{26} с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
n^{2}-\frac{41}{13}n+\frac{1681}{676}=\frac{120}{13}+\frac{1681}{676}
Повдигнете на квадрат -\frac{41}{26}, като повдигнете на квадрат и числителя, и знаменателя на дробта.
n^{2}-\frac{41}{13}n+\frac{1681}{676}=\frac{7921}{676}
Съберете \frac{120}{13} и \frac{1681}{676}, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
\left(n-\frac{41}{26}\right)^{2}=\frac{7921}{676}
Разложете на множител n^{2}-\frac{41}{13}n+\frac{1681}{676}. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n-\frac{41}{26}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{7921}{676}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
n-\frac{41}{26}=\frac{89}{26} n-\frac{41}{26}=-\frac{89}{26}
Опростявайте.
n=5 n=-\frac{24}{13}
Съберете \frac{41}{26} към двете страни на уравнението.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}