Разлагане на множители
m\left(15m+13\right)
Изчисляване
m\left(15m+13\right)
Викторина
Polynomial
13 m + 15 m ^ { 2 }
Дял
Копирано в клипборда
m\left(13+15m\right)
Разложете на множители m.
15m^{2}+13m=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
m=\frac{-13±\sqrt{13^{2}}}{2\times 15}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
m=\frac{-13±13}{2\times 15}
Получете корен квадратен от 13^{2}.
m=\frac{-13±13}{30}
Умножете 2 по 15.
m=\frac{0}{30}
Сега решете уравнението m=\frac{-13±13}{30}, когато ± е плюс. Съберете -13 с 13.
m=0
Разделете 0 на 30.
m=-\frac{26}{30}
Сега решете уравнението m=\frac{-13±13}{30}, когато ± е минус. Извадете 13 от -13.
m=-\frac{13}{15}
Намаляване на дробта \frac{-26}{30} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
15m^{2}+13m=15m\left(m-\left(-\frac{13}{15}\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с 0 и x_{2} с -\frac{13}{15}.
15m^{2}+13m=15m\left(m+\frac{13}{15}\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.
15m^{2}+13m=15m\times \frac{15m+13}{15}
Съберете \frac{13}{15} и m, като намерите общ знаменател и съберете числителите. След това съкращавате дробта до най-прости членове, ако е възможно.
15m^{2}+13m=m\left(15m+13\right)
Съкратете най-големия общ множител 15 в 15 и 15.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}