Изчисляване
-11707x^{2}+52978x-23667
Разлагане на множители
-11707\left(x-\frac{26489-4\sqrt{26537347}}{11707}\right)\left(x-\frac{4\sqrt{26537347}+26489}{11707}\right)
Граф
Дял
Копирано в клипборда
0x^{3}-11707x^{2}+52978x-23667
Умножете 0 по 1375, за да получите 0.
0-11707x^{2}+52978x-23667
Нещо по нула дава нула.
-23667-11707x^{2}+52978x
Извадете 23667 от 0, за да получите -23667.
factor(0x^{3}-11707x^{2}+52978x-23667)
Умножете 0 по 1375, за да получите 0.
factor(0-11707x^{2}+52978x-23667)
Нещо по нула дава нула.
factor(-23667-11707x^{2}+52978x)
Извадете 23667 от 0, за да получите -23667.
-11707x^{2}+52978x-23667=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-52978±\sqrt{52978^{2}-4\left(-11707\right)\left(-23667\right)}}{2\left(-11707\right)}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-52978±\sqrt{2806668484-4\left(-11707\right)\left(-23667\right)}}{2\left(-11707\right)}
Повдигане на квадрат на 52978.
x=\frac{-52978±\sqrt{2806668484+46828\left(-23667\right)}}{2\left(-11707\right)}
Умножете -4 по -11707.
x=\frac{-52978±\sqrt{2806668484-1108278276}}{2\left(-11707\right)}
Умножете 46828 по -23667.
x=\frac{-52978±\sqrt{1698390208}}{2\left(-11707\right)}
Съберете 2806668484 с -1108278276.
x=\frac{-52978±8\sqrt{26537347}}{2\left(-11707\right)}
Получете корен квадратен от 1698390208.
x=\frac{-52978±8\sqrt{26537347}}{-23414}
Умножете 2 по -11707.
x=\frac{8\sqrt{26537347}-52978}{-23414}
Сега решете уравнението x=\frac{-52978±8\sqrt{26537347}}{-23414}, когато ± е плюс. Съберете -52978 с 8\sqrt{26537347}.
x=\frac{26489-4\sqrt{26537347}}{11707}
Разделете -52978+8\sqrt{26537347} на -23414.
x=\frac{-8\sqrt{26537347}-52978}{-23414}
Сега решете уравнението x=\frac{-52978±8\sqrt{26537347}}{-23414}, когато ± е минус. Извадете 8\sqrt{26537347} от -52978.
x=\frac{4\sqrt{26537347}+26489}{11707}
Разделете -52978-8\sqrt{26537347} на -23414.
-11707x^{2}+52978x-23667=-11707\left(x-\frac{26489-4\sqrt{26537347}}{11707}\right)\left(x-\frac{4\sqrt{26537347}+26489}{11707}\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с \frac{26489-4\sqrt{26537347}}{11707} и x_{2} с \frac{26489+4\sqrt{26537347}}{11707}.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}