Премини към основното съдържание
Решаване за x (complex solution)
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

-6x^{2}+12x-486=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-12±\sqrt{12^{2}-4\left(-6\right)\left(-486\right)}}{2\left(-6\right)}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете -6 вместо a, 12 вместо b и -486 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-12±\sqrt{144-4\left(-6\right)\left(-486\right)}}{2\left(-6\right)}
Повдигане на квадрат на 12.
x=\frac{-12±\sqrt{144+24\left(-486\right)}}{2\left(-6\right)}
Умножете -4 по -6.
x=\frac{-12±\sqrt{144-11664}}{2\left(-6\right)}
Умножете 24 по -486.
x=\frac{-12±\sqrt{-11520}}{2\left(-6\right)}
Съберете 144 с -11664.
x=\frac{-12±48\sqrt{5}i}{2\left(-6\right)}
Получете корен квадратен от -11520.
x=\frac{-12±48\sqrt{5}i}{-12}
Умножете 2 по -6.
x=\frac{-12+48\sqrt{5}i}{-12}
Сега решете уравнението x=\frac{-12±48\sqrt{5}i}{-12}, когато ± е плюс. Съберете -12 с 48i\sqrt{5}.
x=-4\sqrt{5}i+1
Разделете -12+48i\sqrt{5} на -12.
x=\frac{-48\sqrt{5}i-12}{-12}
Сега решете уравнението x=\frac{-12±48\sqrt{5}i}{-12}, когато ± е минус. Извадете 48i\sqrt{5} от -12.
x=1+4\sqrt{5}i
Разделете -12-48i\sqrt{5} на -12.
x=-4\sqrt{5}i+1 x=1+4\sqrt{5}i
Уравнението сега е решено.
-6x^{2}+12x-486=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
-6x^{2}+12x-486-\left(-486\right)=-\left(-486\right)
Съберете 486 към двете страни на уравнението.
-6x^{2}+12x=-\left(-486\right)
Изваждане на -486 от самото него дава 0.
-6x^{2}+12x=486
Извадете -486 от 0.
\frac{-6x^{2}+12x}{-6}=\frac{486}{-6}
Разделете двете страни на -6.
x^{2}+\frac{12}{-6}x=\frac{486}{-6}
Делението на -6 отменя умножението по -6.
x^{2}-2x=\frac{486}{-6}
Разделете 12 на -6.
x^{2}-2x=-81
Разделете 486 на -6.
x^{2}-2x+1=-81+1
Разделете -2 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -1. След това съберете квадрата на -1 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}-2x+1=-80
Съберете -81 с 1.
\left(x-1\right)^{2}=-80
Разложете на множител x^{2}-2x+1. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-1\right)^{2}}=\sqrt{-80}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x-1=4\sqrt{5}i x-1=-4\sqrt{5}i
Опростявайте.
x=1+4\sqrt{5}i x=-4\sqrt{5}i+1
Съберете 1 към двете страни на уравнението.