Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

x^{2}-9+2x-1=2\left(x-3\right)
Сметнете \left(x+3\right)\left(x-3\right). Умножението може да бъде преобразувано в разлика на квадрати с помощта на правилото: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Повдигане на квадрат на 3.
x^{2}-10+2x=2\left(x-3\right)
Извадете 1 от -9, за да получите -10.
x^{2}-10+2x=2x-6
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите 2 по x-3.
x^{2}-10+2x-2x=-6
Извадете 2x и от двете страни.
x^{2}-10=-6
Групирайте 2x и -2x, за да получите 0.
x^{2}=-6+10
Добавете 10 от двете страни.
x^{2}=4
Съберете -6 и 10, за да се получи 4.
x=2 x=-2
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x^{2}-9+2x-1=2\left(x-3\right)
Сметнете \left(x+3\right)\left(x-3\right). Умножението може да бъде преобразувано в разлика на квадрати с помощта на правилото: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Повдигане на квадрат на 3.
x^{2}-10+2x=2\left(x-3\right)
Извадете 1 от -9, за да получите -10.
x^{2}-10+2x=2x-6
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите 2 по x-3.
x^{2}-10+2x-2x=-6
Извадете 2x и от двете страни.
x^{2}-10=-6
Групирайте 2x и -2x, за да получите 0.
x^{2}-10+6=0
Добавете 6 от двете страни.
x^{2}-4=0
Съберете -10 и 6, за да се получи -4.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-4\right)}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, 0 вместо b и -4 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-4\right)}}{2}
Повдигане на квадрат на 0.
x=\frac{0±\sqrt{16}}{2}
Умножете -4 по -4.
x=\frac{0±4}{2}
Получете корен квадратен от 16.
x=2
Сега решете уравнението x=\frac{0±4}{2}, когато ± е плюс. Разделете 4 на 2.
x=-2
Сега решете уравнението x=\frac{0±4}{2}, когато ± е минус. Разделете -4 на 2.
x=2 x=-2
Уравнението сега е решено.