Решаване за x
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2\approx 2,799305254
x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2\approx 1,200694746
Граф
Дял
Копирано в клипборда
36x^{2}-132x+121=12x
Използвайте Нютоновия бином \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, за да разложите \left(6x-11\right)^{2}.
36x^{2}-132x+121-12x=0
Извадете 12x и от двете страни.
36x^{2}-144x+121=0
Групирайте -132x и -12x, за да получите -144x.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{\left(-144\right)^{2}-4\times 36\times 121}}{2\times 36}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 36 вместо a, -144 вместо b и 121 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-4\times 36\times 121}}{2\times 36}
Повдигане на квадрат на -144.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-144\times 121}}{2\times 36}
Умножете -4 по 36.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{20736-17424}}{2\times 36}
Умножете -144 по 121.
x=\frac{-\left(-144\right)±\sqrt{3312}}{2\times 36}
Съберете 20736 с -17424.
x=\frac{-\left(-144\right)±12\sqrt{23}}{2\times 36}
Получете корен квадратен от 3312.
x=\frac{144±12\sqrt{23}}{2\times 36}
Противоположното на -144 е 144.
x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}
Умножете 2 по 36.
x=\frac{12\sqrt{23}+144}{72}
Сега решете уравнението x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}, когато ± е плюс. Съберете 144 с 12\sqrt{23}.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Разделете 144+12\sqrt{23} на 72.
x=\frac{144-12\sqrt{23}}{72}
Сега решете уравнението x=\frac{144±12\sqrt{23}}{72}, когато ± е минус. Извадете 12\sqrt{23} от 144.
x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Разделете 144-12\sqrt{23} на 72.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2 x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Уравнението сега е решено.
36x^{2}-132x+121=12x
Използвайте Нютоновия бином \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, за да разложите \left(6x-11\right)^{2}.
36x^{2}-132x+121-12x=0
Извадете 12x и от двете страни.
36x^{2}-144x+121=0
Групирайте -132x и -12x, за да получите -144x.
36x^{2}-144x=-121
Извадете 121 и от двете страни. Нещо, извадено от нула, дава отрицателната му стойност.
\frac{36x^{2}-144x}{36}=-\frac{121}{36}
Разделете двете страни на 36.
x^{2}+\left(-\frac{144}{36}\right)x=-\frac{121}{36}
Делението на 36 отменя умножението по 36.
x^{2}-4x=-\frac{121}{36}
Разделете -144 на 36.
x^{2}-4x+\left(-2\right)^{2}=-\frac{121}{36}+\left(-2\right)^{2}
Разделете -4 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -2. След това съберете квадрата на -2 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}-4x+4=-\frac{121}{36}+4
Повдигане на квадрат на -2.
x^{2}-4x+4=\frac{23}{36}
Съберете -\frac{121}{36} с 4.
\left(x-2\right)^{2}=\frac{23}{36}
Разложете на множител x^{2}-4x+4. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-2\right)^{2}}=\sqrt{\frac{23}{36}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x-2=\frac{\sqrt{23}}{6} x-2=-\frac{\sqrt{23}}{6}
Опростявайте.
x=\frac{\sqrt{23}}{6}+2 x=-\frac{\sqrt{23}}{6}+2
Съберете 2 към двете страни на уравнението.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}