Премини към основното съдържание
Решаване за a
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

a^{2}-6a+9=0
Използвайте Нютоновия бином \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, за да разложите \left(a-3\right)^{2}.
a+b=-6 ab=9
За да се реши уравнението, коефициентът a^{2}-6a+9 с помощта на формула a^{2}+\left(a+b\right)a+ab=\left(a+a\right)\left(a+b\right). За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,-9 -3,-3
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 9 на продукта.
-1-9=-10 -3-3=-6
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-3 b=-3
Решението е двойката, която дава сума -6.
\left(a-3\right)\left(a-3\right)
Пренапишете разложения на множители израз \left(a+a\right)\left(a+b\right) с помощта на получените стойности.
\left(a-3\right)^{2}
Преобразуване като биномен квадрат.
a=3
За да намерите решение за уравнението, решете a-3=0.
a^{2}-6a+9=0
Използвайте Нютоновия бином \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, за да разложите \left(a-3\right)^{2}.
a+b=-6 ab=1\times 9=9
За да се реши уравнението, коефициентът е от лявата страна по групи. Първо, лявата страна трябва да бъде пренаписана като a^{2}+aa+ba+9. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
-1,-9 -3,-3
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 9 на продукта.
-1-9=-10 -3-3=-6
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=-3 b=-3
Решението е двойката, която дава сума -6.
\left(a^{2}-3a\right)+\left(-3a+9\right)
Напишете a^{2}-6a+9 като \left(a^{2}-3a\right)+\left(-3a+9\right).
a\left(a-3\right)-3\left(a-3\right)
Фактор, a в първата и -3 във втората група.
\left(a-3\right)\left(a-3\right)
Разложете на множители общия член a-3, като използвате разпределителното свойство.
\left(a-3\right)^{2}
Преобразуване като биномен квадрат.
a=3
За да намерите решение за уравнението, решете a-3=0.
a^{2}-6a+9=0
Използвайте Нютоновия бином \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, за да разложите \left(a-3\right)^{2}.
a=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\times 9}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, -6 вместо b и 9 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
a=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\times 9}}{2}
Повдигане на квадрат на -6.
a=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-36}}{2}
Умножете -4 по 9.
a=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{0}}{2}
Съберете 36 с -36.
a=-\frac{-6}{2}
Получете корен квадратен от 0.
a=\frac{6}{2}
Противоположното на -6 е 6.
a=3
Разделете 6 на 2.
\sqrt{\left(a-3\right)^{2}}=\sqrt{0}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
a-3=0 a-3=0
Опростявайте.
a=3 a=3
Съберете 3 към двете страни на уравнението.
a=3
Уравнението сега е решено. Решенията са еднакви.