Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

x^{2}+2x-\frac{3}{2}=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\left(-\frac{3}{2}\right)}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, 2 вместо b и -\frac{3}{2} вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\left(-\frac{3}{2}\right)}}{2}
Повдигане на квадрат на 2.
x=\frac{-2±\sqrt{4+6}}{2}
Умножете -4 по -\frac{3}{2}.
x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}
Съберете 4 с 6.
x=\frac{\sqrt{10}-2}{2}
Сега решете уравнението x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}, когато ± е плюс. Съберете -2 с \sqrt{10}.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Разделете -2+\sqrt{10} на 2.
x=\frac{-\sqrt{10}-2}{2}
Сега решете уравнението x=\frac{-2±\sqrt{10}}{2}, когато ± е минус. Извадете \sqrt{10} от -2.
x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Разделете -2-\sqrt{10} на 2.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1 x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Уравнението сега е решено.
x^{2}+2x-\frac{3}{2}=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
x^{2}+2x-\frac{3}{2}-\left(-\frac{3}{2}\right)=-\left(-\frac{3}{2}\right)
Съберете \frac{3}{2} към двете страни на уравнението.
x^{2}+2x=-\left(-\frac{3}{2}\right)
Изваждане на -\frac{3}{2} от самото него дава 0.
x^{2}+2x=\frac{3}{2}
Извадете -\frac{3}{2} от 0.
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{3}{2}+1^{2}
Разделете 2 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите 1. След това съберете квадрата на 1 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
x^{2}+2x+1=\frac{3}{2}+1
Повдигане на квадрат на 1.
x^{2}+2x+1=\frac{5}{2}
Съберете \frac{3}{2} с 1.
\left(x+1\right)^{2}=\frac{5}{2}
Разложете на множител x^{2}+2x+1. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{5}{2}}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x+1=\frac{\sqrt{10}}{2} x+1=-\frac{\sqrt{10}}{2}
Опростявайте.
x=\frac{\sqrt{10}}{2}-1 x=-\frac{\sqrt{10}}{2}-1
Извадете 1 и от двете страни на уравнението.