Премини към основното съдържание
Разлагане на множители
Tick mark Image
Изчисляване
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

a+b=10 ab=1\times 24=24
Фактор на израза по групи. Първо, изразът трябва да бъде пренаписан като x^{2}+ax+bx+24. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
1,24 2,12 3,8 4,6
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е положителна, a и b са положителни. Изброяване на всички тези целочислени двойки, които придават 24 на продукта.
1+24=25 2+12=14 3+8=11 4+6=10
Изчислете сумата за всяка двойка.
a=4 b=6
Решението е двойката, която дава сума 10.
\left(x^{2}+4x\right)+\left(6x+24\right)
Напишете x^{2}+10x+24 като \left(x^{2}+4x\right)+\left(6x+24\right).
x\left(x+4\right)+6\left(x+4\right)
Фактор, x в първата и 6 във втората група.
\left(x+4\right)\left(x+6\right)
Разложете на множители общия член x+4, като използвате разпределителното свойство.
x^{2}+10x+24=0
Квадратен полином може да се разложи на множители, като се използва трансформацията ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), където x_{1} и x_{2} са решенията на квадратното уравнение ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-10±\sqrt{10^{2}-4\times 24}}{2}
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
x=\frac{-10±\sqrt{100-4\times 24}}{2}
Повдигане на квадрат на 10.
x=\frac{-10±\sqrt{100-96}}{2}
Умножете -4 по 24.
x=\frac{-10±\sqrt{4}}{2}
Съберете 100 с -96.
x=\frac{-10±2}{2}
Получете корен квадратен от 4.
x=-\frac{8}{2}
Сега решете уравнението x=\frac{-10±2}{2}, когато ± е плюс. Съберете -10 с 2.
x=-4
Разделете -8 на 2.
x=-\frac{12}{2}
Сега решете уравнението x=\frac{-10±2}{2}, когато ± е минус. Извадете 2 от -10.
x=-6
Разделете -12 на 2.
x^{2}+10x+24=\left(x-\left(-4\right)\right)\left(x-\left(-6\right)\right)
Разложете на множители първоначалния израз, като използвате ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Заместете x_{1} с -4 и x_{2} с -6.
x^{2}+10x+24=\left(x+4\right)\left(x+6\right)
Опростете всички изрази от вида p-\left(-q\right) на p+q.