Решаване за λ
\lambda =1
\lambda =7
Дял
Копирано в клипборда
a+b=-8 ab=7
За да се реши уравнението, коефициентът \lambda ^{2}-8\lambda +7 с помощта на формула \lambda ^{2}+\left(a+b\right)\lambda +ab=\left(\lambda +a\right)\left(\lambda +b\right). За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
a=-7 b=-1
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Единствената такава двойка е системното решение.
\left(\lambda -7\right)\left(\lambda -1\right)
Пренапишете разложения на множители израз \left(\lambda +a\right)\left(\lambda +b\right) с помощта на получените стойности.
\lambda =7 \lambda =1
За да намерите решения за уравнение, решете \lambda -7=0 и \lambda -1=0.
a+b=-8 ab=1\times 7=7
За да се реши уравнението, коефициентът е от лявата страна по групи. Първо, лявата страна трябва да бъде пренаписана като \lambda ^{2}+a\lambda +b\lambda +7. За да намерите a и b, настройте система, която да бъде решена.
a=-7 b=-1
Тъй като ab е положителна, a и b имат един и същ знак. Тъй като a+b е отрицателен, a и b са отрицателни. Единствената такава двойка е системното решение.
\left(\lambda ^{2}-7\lambda \right)+\left(-\lambda +7\right)
Напишете \lambda ^{2}-8\lambda +7 като \left(\lambda ^{2}-7\lambda \right)+\left(-\lambda +7\right).
\lambda \left(\lambda -7\right)-\left(\lambda -7\right)
Фактор, \lambda в първата и -1 във втората група.
\left(\lambda -7\right)\left(\lambda -1\right)
Разложете на множители общия член \lambda -7, като използвате разпределителното свойство.
\lambda =7 \lambda =1
За да намерите решения за уравнение, решете \lambda -7=0 и \lambda -1=0.
\lambda ^{2}-8\lambda +7=0
Всички формули във форма ax^{2}+bx+c=0 може да се решат чрез използване на формулата за корени на квадратното уравнение: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Формулата за корени на квадратното уравнение дава две решения, когато ± е събиране, и едно, когато е изваждане.
\lambda =\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 7}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, -8 вместо b и 7 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
\lambda =\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 7}}{2}
Повдигане на квадрат на -8.
\lambda =\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-28}}{2}
Умножете -4 по 7.
\lambda =\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{36}}{2}
Съберете 64 с -28.
\lambda =\frac{-\left(-8\right)±6}{2}
Получете корен квадратен от 36.
\lambda =\frac{8±6}{2}
Противоположното на -8 е 8.
\lambda =\frac{14}{2}
Сега решете уравнението \lambda =\frac{8±6}{2}, когато ± е плюс. Съберете 8 с 6.
\lambda =7
Разделете 14 на 2.
\lambda =\frac{2}{2}
Сега решете уравнението \lambda =\frac{8±6}{2}, когато ± е минус. Извадете 6 от 8.
\lambda =1
Разделете 2 на 2.
\lambda =7 \lambda =1
Уравнението сега е решено.
\lambda ^{2}-8\lambda +7=0
Квадратни уравнения като това могат да бъде решени чрез допълване до пълен квадрат. За да допълните до пълен квадрат, уравнението трябва първо да бъде във форма x^{2}+bx=c.
\lambda ^{2}-8\lambda +7-7=-7
Извадете 7 и от двете страни на уравнението.
\lambda ^{2}-8\lambda =-7
Изваждане на 7 от самото него дава 0.
\lambda ^{2}-8\lambda +\left(-4\right)^{2}=-7+\left(-4\right)^{2}
Разделете -8 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -4. След това съберете квадрата на -4 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
\lambda ^{2}-8\lambda +16=-7+16
Повдигане на квадрат на -4.
\lambda ^{2}-8\lambda +16=9
Съберете -7 с 16.
\left(\lambda -4\right)^{2}=9
Разложете на множител \lambda ^{2}-8\lambda +16. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(\lambda -4\right)^{2}}=\sqrt{9}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
\lambda -4=3 \lambda -4=-3
Опростявайте.
\lambda =7 \lambda =1
Съберете 4 към двете страни на уравнението.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}