Премини към основното съдържание
Решаване за n
Tick mark Image

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

3\times 3=n\left(n-4\right)+n\times 2
Променливата n не може да бъде равна на 0, тъй като делението на нула не е дефинирано. Умножете и двете страни на уравнението с 3n^{3} – най-малкия общ множител на n^{3},3n^{2}.
9=n\left(n-4\right)+n\times 2
Умножете 3 по 3, за да получите 9.
9=n^{2}-4n+n\times 2
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите n по n-4.
9=n^{2}-2n
Групирайте -4n и n\times 2, за да получите -2n.
n^{2}-2n=9
Разменете страните, така че всички променливи членове да са от лявата страна.
n^{2}-2n-9=0
Извадете 9 и от двете страни.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-9\right)}}{2}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 1 вместо a, -2 вместо b и -9 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-9\right)}}{2}
Повдигане на квадрат на -2.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+36}}{2}
Умножете -4 по -9.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{40}}{2}
Съберете 4 с 36.
n=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{10}}{2}
Получете корен квадратен от 40.
n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2}
Противоположното на -2 е 2.
n=\frac{2\sqrt{10}+2}{2}
Сега решете уравнението n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2}, когато ± е плюс. Съберете 2 с 2\sqrt{10}.
n=\sqrt{10}+1
Разделете 2+2\sqrt{10} на 2.
n=\frac{2-2\sqrt{10}}{2}
Сега решете уравнението n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2}, когато ± е минус. Извадете 2\sqrt{10} от 2.
n=1-\sqrt{10}
Разделете 2-2\sqrt{10} на 2.
n=\sqrt{10}+1 n=1-\sqrt{10}
Уравнението сега е решено.
3\times 3=n\left(n-4\right)+n\times 2
Променливата n не може да бъде равна на 0, тъй като делението на нула не е дефинирано. Умножете и двете страни на уравнението с 3n^{3} – най-малкия общ множител на n^{3},3n^{2}.
9=n\left(n-4\right)+n\times 2
Умножете 3 по 3, за да получите 9.
9=n^{2}-4n+n\times 2
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите n по n-4.
9=n^{2}-2n
Групирайте -4n и n\times 2, за да получите -2n.
n^{2}-2n=9
Разменете страните, така че всички променливи членове да са от лявата страна.
n^{2}-2n+1=9+1
Разделете -2 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -1. След това съберете квадрата на -1 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
n^{2}-2n+1=10
Съберете 9 с 1.
\left(n-1\right)^{2}=10
Разложете на множител n^{2}-2n+1. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n-1\right)^{2}}=\sqrt{10}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
n-1=\sqrt{10} n-1=-\sqrt{10}
Опростявайте.
n=\sqrt{10}+1 n=1-\sqrt{10}
Съберете 1 към двете страни на уравнението.