Решаване за x, y
x=6
y=8
Граф
Дял
Копирано в клипборда
4x+3y=48
Сметнете първото уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 12 – най-малкия общ множител на 3,4.
2x-y=4
Сметнете второто уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 4 – най-малкия общ множител на 2,4.
4x+3y=48,2x-y=4
За да решите двойка уравнения чрез субституция, първо решете едно от уравненията за една от променливите. След това заместете резултата за тази променлива в другото уравнение.
4x+3y=48
Изберете едно от уравненията и го решете за x чрез изолиране на x от лявата страна на равенството.
4x=-3y+48
Извадете 3y и от двете страни на уравнението.
x=\frac{1}{4}\left(-3y+48\right)
Разделете двете страни на 4.
x=-\frac{3}{4}y+12
Умножете \frac{1}{4} по -3y+48.
2\left(-\frac{3}{4}y+12\right)-y=4
Заместете -\frac{3y}{4}+12 вместо x в другото уравнение, 2x-y=4.
-\frac{3}{2}y+24-y=4
Умножете 2 по -\frac{3y}{4}+12.
-\frac{5}{2}y+24=4
Съберете -\frac{3y}{2} с -y.
-\frac{5}{2}y=-20
Извадете 24 и от двете страни на уравнението.
y=8
Разделете двете страни на уравнението на -\frac{5}{2}, което е същото като умножаване на двете страни по обратната стойност на дробта.
x=-\frac{3}{4}\times 8+12
Заместете 8 вместо y в x=-\frac{3}{4}y+12. Тъй като полученото уравнение съдържа само една променлива, можете да решавате за x директно.
x=-6+12
Умножете -\frac{3}{4} по 8.
x=6
Съберете 12 с -6.
x=6,y=8
Системата сега е решена.
4x+3y=48
Сметнете първото уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 12 – най-малкия общ множител на 3,4.
2x-y=4
Сметнете второто уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 4 – най-малкия общ множител на 2,4.
4x+3y=48,2x-y=4
Приведете уравненията в стандартна форма и след това използвайте матрици за решаване на системата уравнения.
\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
Напишете уравненията в матрични форма.
inverse(\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
Умножете лявата страна на уравнението с обратната матрица на \left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
Произведението на една матрица с нейната обратна е единична матрица.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}4&3\\2&-1\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
Умножете матриците от лявата страна на знака за равенство.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{1}{4\left(-1\right)-3\times 2}&-\frac{3}{4\left(-1\right)-3\times 2}\\-\frac{2}{4\left(-1\right)-3\times 2}&\frac{4}{4\left(-1\right)-3\times 2}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
За матрицата 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), обратната матрица е \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), така че матричното уравнение може да се пренапише като задача с умножение на матрици.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{10}&\frac{3}{10}\\\frac{1}{5}&-\frac{2}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}48\\4\end{matrix}\right)
Направете сметките.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{10}\times 48+\frac{3}{10}\times 4\\\frac{1}{5}\times 48-\frac{2}{5}\times 4\end{matrix}\right)
Умножете матриците.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}6\\8\end{matrix}\right)
Направете сметките.
x=6,y=8
Извлечете елементите на матрицата x and y.
4x+3y=48
Сметнете първото уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 12 – най-малкия общ множител на 3,4.
2x-y=4
Сметнете второто уравнение. Умножете и двете страни на уравнението с 4 – най-малкия общ множител на 2,4.
4x+3y=48,2x-y=4
За да се реши чрез елиминиране, коефициентите на една от променливите трябва да е една и съща в двете уравнения, така че променливата ще отпадне, когато едното уравнение се извади от другото.
2\times 4x+2\times 3y=2\times 48,4\times 2x+4\left(-1\right)y=4\times 4
За да направите 4x и 2x равни, умножете всички членове от двете страни на първото уравнение по 2, а всички членове от двете страни на второто по 4.
8x+6y=96,8x-4y=16
Опростявайте.
8x-8x+6y+4y=96-16
Извадете 8x-4y=16 от 8x+6y=96, като извадите подобните членове от двете страни на равенството.
6y+4y=96-16
Съберете 8x с -8x. Условията 8x и -8x се отказват, като напуснете уравнение само с една променлива, която може да бъде разрешена.
10y=96-16
Съберете 6y с 4y.
10y=80
Съберете 96 с -16.
y=8
Разделете двете страни на 10.
2x-8=4
Заместете 8 вместо y в 2x-y=4. Тъй като полученото уравнение съдържа само една променлива, можете да решавате за x директно.
2x=12
Съберете 8 към двете страни на уравнението.
x=6
Разделете двете страни на 2.
x=6,y=8
Системата сега е решена.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}