Премини към основното съдържание
Решаване за x
Tick mark Image
Граф

Подобни проблеми от търсенето в мрежата

Дял

4x^{2}+24x=32x
Променливата x не може да бъде равна на 0, тъй като делението на нула не е дефинирано. Умножете и двете страни на уравнението по 32x.
4x^{2}+24x-32x=0
Извадете 32x и от двете страни.
4x^{2}-8x=0
Групирайте 24x и -32x, за да получите -8x.
x\left(4x-8\right)=0
Разложете на множители x.
x=0 x=2
За да намерите решения за уравнение, решете x=0 и 4x-8=0.
x=2
Променливата x не може да бъде равна на 0.
4x^{2}+24x=32x
Променливата x не може да бъде равна на 0, тъй като делението на нула не е дефинирано. Умножете и двете страни на уравнението по 32x.
4x^{2}+24x-32x=0
Извадете 32x и от двете страни.
4x^{2}-8x=0
Групирайте 24x и -32x, за да получите -8x.
x=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}}}{2\times 4}
Това уравнение е в стандартна форма: ax^{2}+bx+c=0. Заместете 4 вместо a, -8 вместо b и 0 вместо c във формулата на квадратното уравнение, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-8\right)±8}{2\times 4}
Получете корен квадратен от \left(-8\right)^{2}.
x=\frac{8±8}{2\times 4}
Противоположното на -8 е 8.
x=\frac{8±8}{8}
Умножете 2 по 4.
x=\frac{16}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{8±8}{8}, когато ± е плюс. Съберете 8 с 8.
x=2
Разделете 16 на 8.
x=\frac{0}{8}
Сега решете уравнението x=\frac{8±8}{8}, когато ± е минус. Извадете 8 от 8.
x=0
Разделете 0 на 8.
x=2 x=0
Уравнението сега е решено.
x=2
Променливата x не може да бъде равна на 0.
4x^{2}+24x=32x
Променливата x не може да бъде равна на 0, тъй като делението на нула не е дефинирано. Умножете и двете страни на уравнението по 32x.
4x^{2}+24x-32x=0
Извадете 32x и от двете страни.
4x^{2}-8x=0
Групирайте 24x и -32x, за да получите -8x.
\frac{4x^{2}-8x}{4}=\frac{0}{4}
Разделете двете страни на 4.
x^{2}+\left(-\frac{8}{4}\right)x=\frac{0}{4}
Делението на 4 отменя умножението по 4.
x^{2}-2x=\frac{0}{4}
Разделете -8 на 4.
x^{2}-2x=0
Разделете 0 на 4.
x^{2}-2x+1=1
Разделете -2 – коефициента на члена на x – на 2, за да получите -1. След това съберете квадрата на -1 с двете страни на уравнението. С тази стъпка лявата страна на уравнението става точен квадрат.
\left(x-1\right)^{2}=1
Разложете на множител x^{2}-2x+1. Като цяло, когато x^{2}+bx+c е точен квадрат, той винаги може да бъде разложен на множител като \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-1\right)^{2}}=\sqrt{1}
Получете корен квадратен от двете страни на равенството.
x-1=1 x-1=-1
Опростявайте.
x=2 x=0
Съберете 1 към двете страни на уравнението.
x=2
Променливата x не може да бъде равна на 0.