Решаване за x
x = -\frac{29}{4} = -7\frac{1}{4} = -7,25
Граф
Дял
Копирано в клипборда
\frac{3}{4}\left(\frac{4}{3}\times \frac{1}{2}x+\frac{4}{3}\left(-\frac{1}{4}\right)-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите \frac{4}{3} по \frac{1}{2}x-\frac{1}{4}.
\frac{3}{4}\left(\frac{4\times 1}{3\times 2}x+\frac{4}{3}\left(-\frac{1}{4}\right)-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Умножете \frac{4}{3} по \frac{1}{2}, като умножавате числител по числител и знаменател по знаменател.
\frac{3}{4}\left(\frac{4}{6}x+\frac{4}{3}\left(-\frac{1}{4}\right)-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Извършете умноженията в дробта \frac{4\times 1}{3\times 2}.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x+\frac{4}{3}\left(-\frac{1}{4}\right)-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Намаляване на дробта \frac{4}{6} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x+\frac{4\left(-1\right)}{3\times 4}-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Умножете \frac{4}{3} по -\frac{1}{4}, като умножавате числител по числител и знаменател по знаменател.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x+\frac{-1}{3}-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Съкращаване на 4 в числителя и знаменателя.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x-\frac{1}{3}-8\right)=\frac{3}{2}x+1
Дробта \frac{-1}{3} може да бъде написана като -\frac{1}{3} чрез изваждане на знака минус.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x-\frac{1}{3}-\frac{24}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Преобразуване на 8 в дроб \frac{24}{3}.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x+\frac{-1-24}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Тъй като -\frac{1}{3} и \frac{24}{3} имат един и същ знаменател, извадете ги, като извадите техните числители.
\frac{3}{4}\left(\frac{2}{3}x-\frac{25}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Извадете 24 от -1, за да получите -25.
\frac{3}{4}\times \frac{2}{3}x+\frac{3}{4}\left(-\frac{25}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Използвайте дистрибутивното свойство, за да умножите \frac{3}{4} по \frac{2}{3}x-\frac{25}{3}.
\frac{3\times 2}{4\times 3}x+\frac{3}{4}\left(-\frac{25}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Умножете \frac{3}{4} по \frac{2}{3}, като умножавате числител по числител и знаменател по знаменател.
\frac{2}{4}x+\frac{3}{4}\left(-\frac{25}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Съкращаване на 3 в числителя и знаменателя.
\frac{1}{2}x+\frac{3}{4}\left(-\frac{25}{3}\right)=\frac{3}{2}x+1
Намаляване на дробта \frac{2}{4} до най-малките членове чрез извличане на корен и съкращаване на 2.
\frac{1}{2}x+\frac{3\left(-25\right)}{4\times 3}=\frac{3}{2}x+1
Умножете \frac{3}{4} по -\frac{25}{3}, като умножавате числител по числител и знаменател по знаменател.
\frac{1}{2}x+\frac{-25}{4}=\frac{3}{2}x+1
Съкращаване на 3 в числителя и знаменателя.
\frac{1}{2}x-\frac{25}{4}=\frac{3}{2}x+1
Дробта \frac{-25}{4} може да бъде написана като -\frac{25}{4} чрез изваждане на знака минус.
\frac{1}{2}x-\frac{25}{4}-\frac{3}{2}x=1
Извадете \frac{3}{2}x и от двете страни.
-x-\frac{25}{4}=1
Групирайте \frac{1}{2}x и -\frac{3}{2}x, за да получите -x.
-x=1+\frac{25}{4}
Добавете \frac{25}{4} от двете страни.
-x=\frac{4}{4}+\frac{25}{4}
Преобразуване на 1 в дроб \frac{4}{4}.
-x=\frac{4+25}{4}
Тъй като \frac{4}{4} и \frac{25}{4} имат един и същ знаменател, съберете ги, като съберете техните числители.
-x=\frac{29}{4}
Съберете 4 и 25, за да се получи 29.
x=-\frac{29}{4}
Умножете и двете страни по -1.
Примери
Квадратно уравнение
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Линейно уравнение
y = 3x + 4
Аритметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Едновременно уравнение
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграционен
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Граници
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}