x üçün həll et
x=\sqrt{15}\approx 3,872983346
x=-\sqrt{15}\approx -3,872983346
Qrafik
Paylaş
Panoya köçürüldü
\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Sıfıra bölmə müəyyən edilmədiyi üçün x dəyişəni 2 ədədinə bərabər ola bilməz. Tənliyin hər iki tərəfini x-2 rəqəminə vurun.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
x-2 ədədini x vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
x-2 ədədini -3 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
-5x almaq üçün -2x və -3x birləşdirin.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
x-2 ədədini -5 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-5x+6=21-5x
21 almaq üçün 11 və 10 toplayın.
x^{2}-5x+6+5x=21
5x hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}+6=21
0 almaq üçün -5x və 5x birləşdirin.
x^{2}=21-6
Hər iki tərəfdən 6 çıxın.
x^{2}=15
15 almaq üçün 21 6 çıxın.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
Tənliyin hər iki tərəfinin kvadrat kökünü aparın.
\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Sıfıra bölmə müəyyən edilmədiyi üçün x dəyişəni 2 ədədinə bərabər ola bilməz. Tənliyin hər iki tərəfini x-2 rəqəminə vurun.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
x-2 ədədini x vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
x-2 ədədini -3 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
-5x almaq üçün -2x və -3x birləşdirin.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
x-2 ədədini -5 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
x^{2}-5x+6=21-5x
21 almaq üçün 11 və 10 toplayın.
x^{2}-5x+6-21=-5x
Hər iki tərəfdən 21 çıxın.
x^{2}-5x-15=-5x
-15 almaq üçün 6 21 çıxın.
x^{2}-5x-15+5x=0
5x hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}-15=0
0 almaq üçün -5x və 5x birləşdirin.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-15\right)}}{2}
Bu tənlik standart formadadır: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrat tənliyin kökləri düsturundakı a üçün 1, b üçün 0 və c üçün -15 ilə \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} əvəz edin.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-15\right)}}{2}
Kvadrat 0.
x=\frac{0±\sqrt{60}}{2}
-4 ədədini -15 dəfə vurun.
x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2}
60 kvadrat kökünü alın.
x=\sqrt{15}
İndi ± plyus olsa x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} tənliyini həll edin.
x=-\sqrt{15}
İndi ± minus olsa x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} tənliyini həll edin.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
Tənlik indi həll edilib.
Nümunələr
Quadratik tənlik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triqonometriya
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Xətti tənlik
y = 3x + 4
Arifmetika
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eyni vaxtda tənlik
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferensiallaşdırma
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İnteqrasiya
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitlər
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}