Əsas məzmuna keç
x üçün həll et
Tick mark Image
Qrafik

Veb Axtarışdan Oxşar Problemlər

Paylaş

x^{2}+6x-60-9x=-6
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
x^{2}-3x-60=-6
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
x^{2}-3x-60+6=0
6 hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}-3x-54=0
-54 almaq üçün -60 və 6 toplayın.
a+b=-3 ab=-54
Tənliyi həll etmək üçün x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right) düsturundan istifadə edərək x^{2}-3x-54 tənliyini əmsallarına ayırın. a və b ədədini tapmaq üçün həll ediləcək sistem qurun.
1,-54 2,-27 3,-18 6,-9
ab mənfi olduğu üçün a və b ədədlərinin əks işarələri var. a+b mənfi olduğu üçün mənfi rəqəmin müsbətdən daha böyük mütləq qiyməti var. -54 hasilini verən bütün belə tam ədəd cütlərini siyahıda qeyd edin.
1-54=-53 2-27=-25 3-18=-15 6-9=-3
Hər cüt üçün cəmi hesablayın.
a=-9 b=6
Həll -3 cəmini verən cütdür.
\left(x-9\right)\left(x+6\right)
Əldə olunan qiymətlərdən istifadə etməklə vuruqlara ayrılan \left(x+a\right)\left(x+b\right) ifadəsini yenidən yazın.
x=9 x=-6
Tənliyin həllərini tapmaq üçün x-9=0 və x+6=0 ifadələrini həll edin.
x^{2}+6x-60-9x=-6
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
x^{2}-3x-60=-6
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
x^{2}-3x-60+6=0
6 hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}-3x-54=0
-54 almaq üçün -60 və 6 toplayın.
a+b=-3 ab=1\left(-54\right)=-54
Tənliyi həll etmək üçün qruplaşdırmaqla sol əl tərəfi əmsallarına ayırın. Əvvəlcə sol əl tərəf x^{2}+ax+bx-54 kimi yazılmalıdır. a və b ədədini tapmaq üçün həll ediləcək sistem qurun.
1,-54 2,-27 3,-18 6,-9
ab mənfi olduğu üçün a və b ədədlərinin əks işarələri var. a+b mənfi olduğu üçün mənfi rəqəmin müsbətdən daha böyük mütləq qiyməti var. -54 hasilini verən bütün belə tam ədəd cütlərini siyahıda qeyd edin.
1-54=-53 2-27=-25 3-18=-15 6-9=-3
Hər cüt üçün cəmi hesablayın.
a=-9 b=6
Həll -3 cəmini verən cütdür.
\left(x^{2}-9x\right)+\left(6x-54\right)
x^{2}-3x-54 \left(x^{2}-9x\right)+\left(6x-54\right) kimi yenidən yazılsın.
x\left(x-9\right)+6\left(x-9\right)
Birinci qrupda x ədədini və ikinci qrupda isə 6 ədədini vurub çıxarın.
\left(x-9\right)\left(x+6\right)
Paylayıcı xüsusiyyətini istifadə etməklə x-9 ümumi ifadəsi vurulanlara ayrılsın.
x=9 x=-6
Tənliyin həllərini tapmaq üçün x-9=0 və x+6=0 ifadələrini həll edin.
x^{2}+6x-60-9x=-6
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
x^{2}-3x-60=-6
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
x^{2}-3x-60+6=0
6 hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}-3x-54=0
-54 almaq üçün -60 və 6 toplayın.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\left(-54\right)}}{2}
Bu tənlik standart formadadır: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrat tənliyin kökləri düsturundakı a üçün 1, b üçün -3 və c üçün -54 ilə \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} əvəz edin.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\left(-54\right)}}{2}
Kvadrat -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+216}}{2}
-4 ədədini -54 dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{225}}{2}
9 216 qrupuna əlavə edin.
x=\frac{-\left(-3\right)±15}{2}
225 kvadrat kökünü alın.
x=\frac{3±15}{2}
-3 rəqəminin əksi budur: 3.
x=\frac{18}{2}
İndi ± plyus olsa x=\frac{3±15}{2} tənliyini həll edin. 3 15 qrupuna əlavə edin.
x=9
18 ədədini 2 ədədinə bölün.
x=-\frac{12}{2}
İndi ± minus olsa x=\frac{3±15}{2} tənliyini həll edin. 3 ədədindən 15 ədədini çıxın.
x=-6
-12 ədədini 2 ədədinə bölün.
x=9 x=-6
Tənlik indi həll edilib.
x^{2}+6x-60-9x=-6
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
x^{2}-3x-60=-6
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
x^{2}-3x=-6+60
60 hər iki tərəfə əlavə edin.
x^{2}-3x=54
54 almaq üçün -6 və 60 toplayın.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=54+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
x həddinin əmsalı olan -3 ədədini -\frac{3}{2} almaq üçün 2-yə bölün. Daha sonra tənliyin hər iki tərəfinə -\frac{3}{2} kvadratını əlavə edin. Bu mərhələ tənliyin sol tərəfini tam kvadrat edir.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=54+\frac{9}{4}
Kəsrin həm surəti, həm də məxrəcini kvadratlaşdırmaqla -\frac{3}{2} kvadratlaşdırın.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{225}{4}
54 \frac{9}{4} qrupuna əlavə edin.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{225}{4}
Faktor x^{2}-3x+\frac{9}{4}. Ümumiyyətlə, x^{2}+bx+c tam kvadrat olduqda həmişə \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} kimi vuruqlara ayrıla bilər.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{225}{4}}
Tənliyin hər iki tərəfinin kvadrat kökünü aparın.
x-\frac{3}{2}=\frac{15}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{15}{2}
Sadələşdirin.
x=9 x=-6
Tənliyin hər iki tərəfinə \frac{3}{2} əlavə edin.