Əsas məzmuna keç
Amil
Tick mark Image
Qiymətləndir
Tick mark Image

Veb Axtarışdan Oxşar Problemlər

Paylaş

2d^{2}-d-1
Standart formaya salmaq üçün çoxhədlini yenidən qurun. Həddləri ən yüksəkdən ən aşağı qüvvətə doğru yerləşdirin.
a+b=-1 ab=2\left(-1\right)=-2
Qruplaşdırmaqla ifadəni əmsallarına ayırın. Əvvəlcə ifadə 2d^{2}+ad+bd-1 kimi yazılmalıdır. a və b ədədini tapmaq üçün həll ediləcək sistem qurun.
a=-2 b=1
ab mənfi olduğu üçün a və b ədədlərinin əks işarələri var. a+b mənfi olduğu üçün mənfi rəqəmin müsbətdən daha böyük mütləq qiyməti var. Yalnız belə cüt sistem həllidir.
\left(2d^{2}-2d\right)+\left(d-1\right)
2d^{2}-d-1 \left(2d^{2}-2d\right)+\left(d-1\right) kimi yenidən yazılsın.
2d\left(d-1\right)+d-1
2d^{2}-2d-də 2d vurulanlara ayrılsın.
\left(d-1\right)\left(2d+1\right)
Paylayıcı xüsusiyyətini istifadə etməklə d-1 ümumi ifadəsi vurulanlara ayrılsın.
2d^{2}-d-1=0
Kvadrat polinomu ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) çevirməsindən istifadə etməklə vuranlara ayırmaq mümkün olur, burada x_{1} və x_{2} kvadrat ax^{2}+bx+c=0 tənliyinin həlləridir.
d=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 2\left(-1\right)}}{2\times 2}
ax^{2}+bx+c=0 formasının bütün tənlikləri kvadratlar düsturundan istifadə edərək həll edilə bilər: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratlar düsturu biri ± toplama olduqda və digəri çıxma olduqda iki həll verir.
d=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-8\left(-1\right)}}{2\times 2}
-4 ədədini 2 dəfə vurun.
d=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+8}}{2\times 2}
-8 ədədini -1 dəfə vurun.
d=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{9}}{2\times 2}
1 8 qrupuna əlavə edin.
d=\frac{-\left(-1\right)±3}{2\times 2}
9 kvadrat kökünü alın.
d=\frac{1±3}{2\times 2}
-1 rəqəminin əksi budur: 1.
d=\frac{1±3}{4}
2 ədədini 2 dəfə vurun.
d=\frac{4}{4}
İndi ± plyus olsa d=\frac{1±3}{4} tənliyini həll edin. 1 3 qrupuna əlavə edin.
d=1
4 ədədini 4 ədədinə bölün.
d=-\frac{2}{4}
İndi ± minus olsa d=\frac{1±3}{4} tənliyini həll edin. 1 ədədindən 3 ədədini çıxın.
d=-\frac{1}{2}
2 çıxarmaqla və ləğv etməklə ən aşağı həddlərə gətirərək \frac{-2}{4} kəsrini azaldın.
2d^{2}-d-1=2\left(d-1\right)\left(d-\left(-\frac{1}{2}\right)\right)
ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right) istifadə etməklə ilkin ifadəni vuruqlara ayırın. x_{1} üçün 1 və x_{2} üçün -\frac{1}{2} əvəzləyici.
2d^{2}-d-1=2\left(d-1\right)\left(d+\frac{1}{2}\right)
p-\left(-q\right) formasının bütün ifadələrini p+q ifadəsinə sadələşdirin.
2d^{2}-d-1=2\left(d-1\right)\times \frac{2d+1}{2}
Ortaq məxrəci tapmaqla və surətləri əlavə etməklə \frac{1}{2} kəsrini d kəsrinə əlavə edin. Daha sonra mümkündürsə, kəsri ən aşağı həddə qədər azaldın.
2d^{2}-d-1=\left(d-1\right)\left(2d+1\right)
2 və 2 2 ən böyük ortaq əmsalı kənarlaşdırın.