Əsas məzmuna keç
x üçün həll et
Tick mark Image
Qrafik

Veb Axtarışdan Oxşar Problemlər

Paylaş

x-3x^{2}=6x-2
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
x-3x^{2}-6x=-2
Hər iki tərəfdən 6x çıxın.
-5x-3x^{2}=-2
-5x almaq üçün x və -6x birləşdirin.
-5x-3x^{2}+2=0
2 hər iki tərəfə əlavə edin.
-3x^{2}-5x+2=0
Standart formaya salmaq üçün çoxhədlini yenidən qurun. Həddləri ən yüksəkdən ən aşağı qüvvətə doğru yerləşdirin.
a+b=-5 ab=-3\times 2=-6
Tənliyi həll etmək üçün qruplaşdırmaqla sol əl tərəfi əmsallarına ayırın. Əvvəlcə sol əl tərəf -3x^{2}+ax+bx+2 kimi yazılmalıdır. a və b ədədini tapmaq üçün həll ediləcək sistem qurun.
1,-6 2,-3
ab mənfi olduğu üçün a və b ədədlərinin əks işarələri var. a+b mənfi olduğu üçün mənfi rəqəmin müsbətdən daha böyük mütləq qiyməti var. -6 hasilini verən bütün belə tam ədəd cütlərini siyahıda qeyd edin.
1-6=-5 2-3=-1
Hər cüt üçün cəmi hesablayın.
a=1 b=-6
Həll -5 cəmini verən cütdür.
\left(-3x^{2}+x\right)+\left(-6x+2\right)
-3x^{2}-5x+2 \left(-3x^{2}+x\right)+\left(-6x+2\right) kimi yenidən yazılsın.
-x\left(3x-1\right)-2\left(3x-1\right)
Birinci qrupda -x ədədini və ikinci qrupda isə -2 ədədini vurub çıxarın.
\left(3x-1\right)\left(-x-2\right)
Paylayıcı xüsusiyyətini istifadə etməklə 3x-1 ümumi ifadəsi vurulanlara ayrılsın.
x=\frac{1}{3} x=-2
Tənliyin həllərini tapmaq üçün 3x-1=0 və -x-2=0 ifadələrini həll edin.
x-3x^{2}=6x-2
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
x-3x^{2}-6x=-2
Hər iki tərəfdən 6x çıxın.
-5x-3x^{2}=-2
-5x almaq üçün x və -6x birləşdirin.
-5x-3x^{2}+2=0
2 hər iki tərəfə əlavə edin.
-3x^{2}-5x+2=0
ax^{2}+bx+c=0 formasının bütün tənlikləri kvadratlar düsturundan istifadə edərək həll edilə bilər: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratlar düsturu biri ± toplama olduqda və digəri çıxma olduqda iki həll verir.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{\left(-5\right)^{2}-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
Bu tənlik standart formadadır: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrat tənliyin kökləri düsturundakı a üçün -3, b üçün -5 və c üçün 2 ilə \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} əvəz edin.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25-4\left(-3\right)\times 2}}{2\left(-3\right)}
Kvadrat -5.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25+12\times 2}}{2\left(-3\right)}
-4 ədədini -3 dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{25+24}}{2\left(-3\right)}
12 ədədini 2 dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-5\right)±\sqrt{49}}{2\left(-3\right)}
25 24 qrupuna əlavə edin.
x=\frac{-\left(-5\right)±7}{2\left(-3\right)}
49 kvadrat kökünü alın.
x=\frac{5±7}{2\left(-3\right)}
-5 rəqəminin əksi budur: 5.
x=\frac{5±7}{-6}
2 ədədini -3 dəfə vurun.
x=\frac{12}{-6}
İndi ± plyus olsa x=\frac{5±7}{-6} tənliyini həll edin. 5 7 qrupuna əlavə edin.
x=-2
12 ədədini -6 ədədinə bölün.
x=-\frac{2}{-6}
İndi ± minus olsa x=\frac{5±7}{-6} tənliyini həll edin. 5 ədədindən 7 ədədini çıxın.
x=\frac{1}{3}
2 çıxarmaqla və ləğv etməklə ən aşağı həddlərə gətirərək \frac{-2}{-6} kəsrini azaldın.
x=-2 x=\frac{1}{3}
Tənlik indi həll edilib.
x-3x^{2}=6x-2
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
x-3x^{2}-6x=-2
Hər iki tərəfdən 6x çıxın.
-5x-3x^{2}=-2
-5x almaq üçün x və -6x birləşdirin.
-3x^{2}-5x=-2
Bunun kimi kvadratik tənliklər kvadratı tamamlamaqla həll edilə bilər. Kvadratı tamamlamaqla, tənlik əvvəlcə x^{2}+bx=c formasında olmalıdır.
\frac{-3x^{2}-5x}{-3}=-\frac{2}{-3}
Hər iki tərəfi -3 rəqəminə bölün.
x^{2}+\left(-\frac{5}{-3}\right)x=-\frac{2}{-3}
-3 ədədinə bölmək -3 ədədinə vurmanı qaytarır.
x^{2}+\frac{5}{3}x=-\frac{2}{-3}
-5 ədədini -3 ədədinə bölün.
x^{2}+\frac{5}{3}x=\frac{2}{3}
-2 ədədini -3 ədədinə bölün.
x^{2}+\frac{5}{3}x+\left(\frac{5}{6}\right)^{2}=\frac{2}{3}+\left(\frac{5}{6}\right)^{2}
x həddinin əmsalı olan \frac{5}{3} ədədini \frac{5}{6} almaq üçün 2-yə bölün. Daha sonra tənliyin hər iki tərəfinə \frac{5}{6} kvadratını əlavə edin. Bu mərhələ tənliyin sol tərəfini tam kvadrat edir.
x^{2}+\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=\frac{2}{3}+\frac{25}{36}
Kəsrin həm surəti, həm də məxrəcini kvadratlaşdırmaqla \frac{5}{6} kvadratlaşdırın.
x^{2}+\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}=\frac{49}{36}
Ortaq məxrəci tapmaqla və surətləri əlavə etməklə \frac{2}{3} kəsrini \frac{25}{36} kəsrinə əlavə edin. Daha sonra mümkündürsə, kəsri ən aşağı həddə qədər azaldın.
\left(x+\frac{5}{6}\right)^{2}=\frac{49}{36}
Faktor x^{2}+\frac{5}{3}x+\frac{25}{36}. Ümumiyyətlə, x^{2}+bx+c tam kvadrat olduqda həmişə \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} kimi vuruqlara ayrıla bilər.
\sqrt{\left(x+\frac{5}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{36}}
Tənliyin hər iki tərəfinin kvadrat kökünü aparın.
x+\frac{5}{6}=\frac{7}{6} x+\frac{5}{6}=-\frac{7}{6}
Sadələşdirin.
x=\frac{1}{3} x=-2
Tənliyin hər iki tərəfindən \frac{5}{6} çıxın.