x üçün həll et
x=-3
x = \frac{24}{7} = 3\frac{3}{7} \approx 3,428571429
Qrafik
Paylaş
Panoya köçürüldü
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(x+3\right)^{2} genişləndirmək üçün \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} ikitərkibli teoremindən istifadə edin.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(3x-8\right)\left(3x+8\right) seçimini qiymətləndirin. Vurma aşağıdakı qaydadan istifadə edərək kvadratlar fərqinə çevrilə bilər: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Genişləndir \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
9 almaq üçün 2 3 qüvvətini hesablayın.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
10x^{2} almaq üçün x^{2} və 9x^{2} birləşdirin.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-55 almaq üçün 9 64 çıxın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-54 almaq üçün -55 və 1 toplayın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
x ədədini x+3 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
3 ədədini x^{2}+3x+6 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
7x^{2}+6x-54=9x+18
7x^{2} almaq üçün 10x^{2} və -3x^{2} birləşdirin.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
7x^{2}-3x-54=18
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
7x^{2}-3x-54-18=0
Hər iki tərəfdən 18 çıxın.
7x^{2}-3x-72=0
-72 almaq üçün -54 18 çıxın.
a+b=-3 ab=7\left(-72\right)=-504
Tənliyi həll etmək üçün qruplaşdırmaqla sol əl tərəfi əmsallarına ayırın. Əvvəlcə sol əl tərəf 7x^{2}+ax+bx-72 kimi yazılmalıdır. a və b ədədini tapmaq üçün həll ediləcək sistem qurun.
1,-504 2,-252 3,-168 4,-126 6,-84 7,-72 8,-63 9,-56 12,-42 14,-36 18,-28 21,-24
ab mənfi olduğu üçün a və b ədədlərinin əks işarələri var. a+b mənfi olduğu üçün mənfi rəqəmin müsbətdən daha böyük mütləq qiyməti var. -504 hasilini verən bütün belə tam ədəd cütlərini siyahıda qeyd edin.
1-504=-503 2-252=-250 3-168=-165 4-126=-122 6-84=-78 7-72=-65 8-63=-55 9-56=-47 12-42=-30 14-36=-22 18-28=-10 21-24=-3
Hər cüt üçün cəmi hesablayın.
a=-24 b=21
Həll -3 cəmini verən cütdür.
\left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right)
7x^{2}-3x-72 \left(7x^{2}-24x\right)+\left(21x-72\right) kimi yenidən yazılsın.
x\left(7x-24\right)+3\left(7x-24\right)
Birinci qrupda x ədədini və ikinci qrupda isə 3 ədədini vurub çıxarın.
\left(7x-24\right)\left(x+3\right)
Paylayıcı xüsusiyyətini istifadə etməklə 7x-24 ümumi ifadəsi vurulanlara ayrılsın.
x=\frac{24}{7} x=-3
Tənliyin həllərini tapmaq üçün 7x-24=0 və x+3=0 ifadələrini həll edin.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(x+3\right)^{2} genişləndirmək üçün \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} ikitərkibli teoremindən istifadə edin.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(3x-8\right)\left(3x+8\right) seçimini qiymətləndirin. Vurma aşağıdakı qaydadan istifadə edərək kvadratlar fərqinə çevrilə bilər: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Genişləndir \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
9 almaq üçün 2 3 qüvvətini hesablayın.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
10x^{2} almaq üçün x^{2} və 9x^{2} birləşdirin.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-55 almaq üçün 9 64 çıxın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-54 almaq üçün -55 və 1 toplayın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
x ədədini x+3 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
3 ədədini x^{2}+3x+6 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
7x^{2}+6x-54=9x+18
7x^{2} almaq üçün 10x^{2} və -3x^{2} birləşdirin.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
7x^{2}-3x-54=18
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
7x^{2}-3x-54-18=0
Hər iki tərəfdən 18 çıxın.
7x^{2}-3x-72=0
-72 almaq üçün -54 18 çıxın.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Bu tənlik standart formadadır: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrat tənliyin kökləri düsturundakı a üçün 7, b üçün -3 və c üçün -72 ilə \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} əvəz edin.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 7\left(-72\right)}}{2\times 7}
Kvadrat -3.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-28\left(-72\right)}}{2\times 7}
-4 ədədini 7 dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+2016}}{2\times 7}
-28 ədədini -72 dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{2025}}{2\times 7}
9 2016 qrupuna əlavə edin.
x=\frac{-\left(-3\right)±45}{2\times 7}
2025 kvadrat kökünü alın.
x=\frac{3±45}{2\times 7}
-3 rəqəminin əksi budur: 3.
x=\frac{3±45}{14}
2 ədədini 7 dəfə vurun.
x=\frac{48}{14}
İndi ± plyus olsa x=\frac{3±45}{14} tənliyini həll edin. 3 45 qrupuna əlavə edin.
x=\frac{24}{7}
2 çıxarmaqla və ləğv etməklə ən aşağı həddlərə gətirərək \frac{48}{14} kəsrini azaldın.
x=-\frac{42}{14}
İndi ± minus olsa x=\frac{3±45}{14} tənliyini həll edin. 3 ədədindən 45 ədədini çıxın.
x=-3
-42 ədədini 14 ədədinə bölün.
x=\frac{24}{7} x=-3
Tənlik indi həll edilib.
x^{2}+6x+9+\left(3x-8\right)\left(3x+8\right)+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(x+3\right)^{2} genişləndirmək üçün \left(a+b\right)^{2}=a^{2}+2ab+b^{2} ikitərkibli teoremindən istifadə edin.
x^{2}+6x+9+\left(3x\right)^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
\left(3x-8\right)\left(3x+8\right) seçimini qiymətləndirin. Vurma aşağıdakı qaydadan istifadə edərək kvadratlar fərqinə çevrilə bilər: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Kvadrat 8.
x^{2}+6x+9+3^{2}x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
Genişləndir \left(3x\right)^{2}.
x^{2}+6x+9+9x^{2}-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
9 almaq üçün 2 3 qüvvətini hesablayın.
10x^{2}+6x+9-64+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
10x^{2} almaq üçün x^{2} və 9x^{2} birləşdirin.
10x^{2}+6x-55+1=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-55 almaq üçün 9 64 çıxın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x\left(x+3\right)+6\right)
-54 almaq üçün -55 və 1 toplayın.
10x^{2}+6x-54=3\left(x^{2}+3x+6\right)
x ədədini x+3 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54=3x^{2}+9x+18
3 ədədini x^{2}+3x+6 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
10x^{2}+6x-54-3x^{2}=9x+18
Hər iki tərəfdən 3x^{2} çıxın.
7x^{2}+6x-54=9x+18
7x^{2} almaq üçün 10x^{2} və -3x^{2} birləşdirin.
7x^{2}+6x-54-9x=18
Hər iki tərəfdən 9x çıxın.
7x^{2}-3x-54=18
-3x almaq üçün 6x və -9x birləşdirin.
7x^{2}-3x=18+54
54 hər iki tərəfə əlavə edin.
7x^{2}-3x=72
72 almaq üçün 18 və 54 toplayın.
\frac{7x^{2}-3x}{7}=\frac{72}{7}
Hər iki tərəfi 7 rəqəminə bölün.
x^{2}-\frac{3}{7}x=\frac{72}{7}
7 ədədinə bölmək 7 ədədinə vurmanı qaytarır.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{72}{7}+\left(-\frac{3}{14}\right)^{2}
x həddinin əmsalı olan -\frac{3}{7} ədədini -\frac{3}{14} almaq üçün 2-yə bölün. Daha sonra tənliyin hər iki tərəfinə -\frac{3}{14} kvadratını əlavə edin. Bu mərhələ tənliyin sol tərəfini tam kvadrat edir.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{72}{7}+\frac{9}{196}
Kəsrin həm surəti, həm də məxrəcini kvadratlaşdırmaqla -\frac{3}{14} kvadratlaşdırın.
x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}=\frac{2025}{196}
Ortaq məxrəci tapmaqla və surətləri əlavə etməklə \frac{72}{7} kəsrini \frac{9}{196} kəsrinə əlavə edin. Daha sonra mümkündürsə, kəsri ən aşağı həddə qədər azaldın.
\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}=\frac{2025}{196}
Faktor x^{2}-\frac{3}{7}x+\frac{9}{196}. Ümumiyyətlə, x^{2}+bx+c tam kvadrat olduqda həmişə \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} kimi vuruqlara ayrıla bilər.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{14}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2025}{196}}
Tənliyin hər iki tərəfinin kvadrat kökünü aparın.
x-\frac{3}{14}=\frac{45}{14} x-\frac{3}{14}=-\frac{45}{14}
Sadələşdirin.
x=\frac{24}{7} x=-3
Tənliyin hər iki tərəfinə \frac{3}{14} əlavə edin.
Nümunələr
Quadratik tənlik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triqonometriya
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Xətti tənlik
y = 3x + 4
Arifmetika
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eyni vaxtda tənlik
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferensiallaşdırma
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İnteqrasiya
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitlər
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}