x üçün həll et
x = \frac{\sqrt{41} + 3}{8} \approx 1,17539053
x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}\approx -0,42539053
Qrafik
Paylaş
Panoya köçürüldü
x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}=0
ax^{2}+bx+c=0 formasının bütün tənlikləri kvadratlar düsturundan istifadə edərək həll edilə bilər: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Kvadratlar düsturu biri ± toplama olduqda və digəri çıxma olduqda iki həll verir.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\left(-\frac{3}{4}\right)^{2}-4\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2}
Bu tənlik standart formadadır: ax^{2}+bx+c=0. Kvadrat tənliyin kökləri düsturundakı a üçün 1, b üçün -\frac{3}{4} və c üçün -\frac{1}{2} ilə \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a} əvəz edin.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{9}{16}-4\left(-\frac{1}{2}\right)}}{2}
Kəsrin həm surəti, həm də məxrəcini kvadratlaşdırmaqla -\frac{3}{4} kvadratlaşdırın.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{9}{16}+2}}{2}
-4 ədədini -\frac{1}{2} dəfə vurun.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\sqrt{\frac{41}{16}}}{2}
\frac{9}{16} 2 qrupuna əlavə edin.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{4}\right)±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}
\frac{41}{16} kvadrat kökünü alın.
x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2}
-\frac{3}{4} rəqəminin əksi budur: \frac{3}{4}.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{2\times 4}
İndi ± plyus olsa x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2} tənliyini həll edin. \frac{3}{4} \frac{\sqrt{41}}{4} qrupuna əlavə edin.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8}
\frac{3+\sqrt{41}}{4} ədədini 2 ədədinə bölün.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{2\times 4}
İndi ± minus olsa x=\frac{\frac{3}{4}±\frac{\sqrt{41}}{4}}{2} tənliyini həll edin. \frac{3}{4} ədədindən \frac{\sqrt{41}}{4} ədədini çıxın.
x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
\frac{3-\sqrt{41}}{4} ədədini 2 ədədinə bölün.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8} x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
Tənlik indi həll edilib.
x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}=0
Bunun kimi kvadratik tənliklər kvadratı tamamlamaqla həll edilə bilər. Kvadratı tamamlamaqla, tənlik əvvəlcə x^{2}+bx=c formasında olmalıdır.
x^{2}-\frac{3}{4}x-\frac{1}{2}-\left(-\frac{1}{2}\right)=-\left(-\frac{1}{2}\right)
Tənliyin hər iki tərəfinə \frac{1}{2} əlavə edin.
x^{2}-\frac{3}{4}x=-\left(-\frac{1}{2}\right)
-\frac{1}{2} ədədindən özünün çıxılması 0-a bərabərdir.
x^{2}-\frac{3}{4}x=\frac{1}{2}
0 ədədindən -\frac{1}{2} ədədini çıxın.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\left(-\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{1}{2}+\left(-\frac{3}{8}\right)^{2}
x həddinin əmsalı olan -\frac{3}{4} ədədini -\frac{3}{8} almaq üçün 2-yə bölün. Daha sonra tənliyin hər iki tərəfinə -\frac{3}{8} kvadratını əlavə edin. Bu mərhələ tənliyin sol tərəfini tam kvadrat edir.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{1}{2}+\frac{9}{64}
Kəsrin həm surəti, həm də məxrəcini kvadratlaşdırmaqla -\frac{3}{8} kvadratlaşdırın.
x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}=\frac{41}{64}
Ortaq məxrəci tapmaqla və surətləri əlavə etməklə \frac{1}{2} kəsrini \frac{9}{64} kəsrinə əlavə edin. Daha sonra mümkündürsə, kəsri ən aşağı həddə qədər azaldın.
\left(x-\frac{3}{8}\right)^{2}=\frac{41}{64}
Faktor x^{2}-\frac{3}{4}x+\frac{9}{64}. Ümumiyyətlə, x^{2}+bx+c tam kvadrat olduqda həmişə \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} kimi vuruqlara ayrıla bilər.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{64}}
Tənliyin hər iki tərəfinin kvadrat kökünü aparın.
x-\frac{3}{8}=\frac{\sqrt{41}}{8} x-\frac{3}{8}=-\frac{\sqrt{41}}{8}
Sadələşdirin.
x=\frac{\sqrt{41}+3}{8} x=\frac{3-\sqrt{41}}{8}
Tənliyin hər iki tərəfinə \frac{3}{8} əlavə edin.
Nümunələr
Quadratik tənlik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triqonometriya
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Xətti tənlik
y = 3x + 4
Arifmetika
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eyni vaxtda tənlik
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferensiallaşdırma
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İnteqrasiya
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitlər
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}