x üçün həll et
x\neq 0
y\neq 0
y üçün həll et
y\neq 0
x\neq 0
Qrafik
Sorğu
Algebra
\frac { 8 } { x } - \frac { 3 x + 8 y } { x y } = \frac { 8 y - ( 3 x + 8 y ) } { x y } =
Paylaş
Panoya köçürüldü
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Sıfıra bölmə müəyyən edilmədiyi üçün x dəyişəni 0 ədədinə bərabər ola bilməz. xy ilə tənliyin hər iki tərəfini artırın, ən aşağı ümumi vuran x,xy olmalıdır.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
3x+8y əksini tapmaq üçün hər bir həddin əksini tapın.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
0 almaq üçün y\times 8 və -8y birləşdirin.
-3x=8y-3x-8y
3x+8y əksini tapmaq üçün hər bir həddin əksini tapın.
-3x=-3x
0 almaq üçün 8y və -8y birləşdirin.
-3x+3x=0
3x hər iki tərəfə əlavə edin.
0=0
0 almaq üçün -3x və 3x birləşdirin.
\text{true}
0 və 0 seçimini müqayisə et.
x\in \mathrm{R}
Bu istənilən x üçün düzgündür.
x\in \mathrm{R}\setminus 0
x dəyişəni 0 ədədinə bərabər ola bilməz.
y\times 8-\left(3x+8y\right)=8y-\left(3x+8y\right)
Sıfıra bölmə müəyyən edilmədiyi üçün y dəyişəni 0 ədədinə bərabər ola bilməz. xy ilə tənliyin hər iki tərəfini artırın, ən aşağı ümumi vuran x,xy olmalıdır.
y\times 8-3x-8y=8y-\left(3x+8y\right)
3x+8y əksini tapmaq üçün hər bir həddin əksini tapın.
-3x=8y-\left(3x+8y\right)
0 almaq üçün y\times 8 və -8y birləşdirin.
-3x=8y-3x-8y
3x+8y əksini tapmaq üçün hər bir həddin əksini tapın.
-3x=-3x
0 almaq üçün 8y və -8y birləşdirin.
x=x
Hər iki tərəfdə -3 yoxlayın.
\text{true}
Həddləri yenidən sıralayın.
y\in \mathrm{R}
Bu istənilən y üçün düzgündür.
y\in \mathrm{R}\setminus 0
y dəyişəni 0 ədədinə bərabər ola bilməz.
Nümunələr
Quadratik tənlik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triqonometriya
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Xətti tənlik
y = 3x + 4
Arifmetika
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eyni vaxtda tənlik
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferensiallaşdırma
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İnteqrasiya
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitlər
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}