t üçün həll et
t=\frac{5x}{52}-\frac{11}{156}
x\neq \frac{1}{5}
x üçün həll et
x=\frac{52t}{5}+\frac{11}{15}
t\neq -\frac{2}{39}
Qrafik
Paylaş
Panoya köçürüldü
3\left(5x-1\right)=4\left(39t+2\right)
4\left(5x-1\right) ilə tənliyin hər iki tərəfini artırın, ən aşağı ümumi vuran 4,5x-1 olmalıdır.
15x-3=4\left(39t+2\right)
3 ədədini 5x-1 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
15x-3=156t+8
4 ədədini 39t+2 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
156t+8=15x-3
Tərəfləri elə dəyişdirin ki, bütün dəyişən hədlər sol tərəfdə olsun.
156t=15x-3-8
Hər iki tərəfdən 8 çıxın.
156t=15x-11
-11 almaq üçün -3 8 çıxın.
\frac{156t}{156}=\frac{15x-11}{156}
Hər iki tərəfi 156 rəqəminə bölün.
t=\frac{15x-11}{156}
156 ədədinə bölmək 156 ədədinə vurmanı qaytarır.
t=\frac{5x}{52}-\frac{11}{156}
15x-11 ədədini 156 ədədinə bölün.
3\left(5x-1\right)=4\left(39t+2\right)
Sıfıra bölmə müəyyən edilmədiyi üçün x dəyişəni \frac{1}{5} ədədinə bərabər ola bilməz. 4\left(5x-1\right) ilə tənliyin hər iki tərəfini artırın, ən aşağı ümumi vuran 4,5x-1 olmalıdır.
15x-3=4\left(39t+2\right)
3 ədədini 5x-1 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
15x-3=156t+8
4 ədədini 39t+2 vurmaq üçün paylama qanunundan istifadə edin.
15x=156t+8+3
3 hər iki tərəfə əlavə edin.
15x=156t+11
11 almaq üçün 8 və 3 toplayın.
\frac{15x}{15}=\frac{156t+11}{15}
Hər iki tərəfi 15 rəqəminə bölün.
x=\frac{156t+11}{15}
15 ədədinə bölmək 15 ədədinə vurmanı qaytarır.
x=\frac{52t}{5}+\frac{11}{15}
156t+11 ədədini 15 ədədinə bölün.
x=\frac{52t}{5}+\frac{11}{15}\text{, }x\neq \frac{1}{5}
x dəyişəni \frac{1}{5} ədədinə bərabər ola bilməz.
Nümunələr
Quadratik tənlik
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Triqonometriya
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Xətti tənlik
y = 3x + 4
Arifmetika
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Eyni vaxtda tənlik
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Diferensiallaşdırma
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
İnteqrasiya
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Limitlər
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}