মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

3x^{2}+6x-2=0
এই সূত্ৰৰ সকলো সমীকৰণ ax^{2}+bx+c=0-ক কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰই আপোনাক দুটা সমাধান আগবঢ়াই, এটা যেতিয়া ± যোগ কৰা হয় আৰু এটা যেতিয়া ইয়াক বিয়োগ কৰা হয়৷
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 3\left(-2\right)}}{2\times 3}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে 3, b-ৰ বাবে 6, c-ৰ বাবে -2 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 3\left(-2\right)}}{2\times 3}
বৰ্গ 6৷
x=\frac{-6±\sqrt{36-12\left(-2\right)}}{2\times 3}
-4 বাৰ 3 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-6±\sqrt{36+24}}{2\times 3}
-12 বাৰ -2 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-6±\sqrt{60}}{2\times 3}
24 লৈ 36 যোগ কৰক৷
x=\frac{-6±2\sqrt{15}}{2\times 3}
60-ৰ বৰ্গমূল লওক৷
x=\frac{-6±2\sqrt{15}}{6}
2 বাৰ 3 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{2\sqrt{15}-6}{6}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-6±2\sqrt{15}}{6} সমাধান কৰক৷ 2\sqrt{15} লৈ -6 যোগ কৰক৷
x=\frac{\sqrt{15}}{3}-1
6-ৰ দ্বাৰা -6+2\sqrt{15} হৰণ কৰক৷
x=\frac{-2\sqrt{15}-6}{6}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-6±2\sqrt{15}}{6} সমাধান কৰক৷ -6-ৰ পৰা 2\sqrt{15} বিয়োগ কৰক৷
x=-\frac{\sqrt{15}}{3}-1
6-ৰ দ্বাৰা -6-2\sqrt{15} হৰণ কৰক৷
x=\frac{\sqrt{15}}{3}-1 x=-\frac{\sqrt{15}}{3}-1
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
3x^{2}+6x-2=0
এইটোৰ দৰে কুৱাড্ৰেটিক সমীকৰণসমূহক বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰিবৰ বাবে, সমীকৰণটো x^{2}+bx=c ৰূপত থাকিব লাগিব৷
3x^{2}+6x-2-\left(-2\right)=-\left(-2\right)
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে 2 যোগ কৰক৷
3x^{2}+6x=-\left(-2\right)
ইয়াৰ নিজৰ পৰা -2 বিয়োগ কৰিলে 0 থাকে৷
3x^{2}+6x=2
0-ৰ পৰা -2 বিয়োগ কৰক৷
\frac{3x^{2}+6x}{3}=\frac{2}{3}
3-ৰ দ্বাৰা দুয়োটা ফাল ভাগ কৰক৷
x^{2}+\frac{6}{3}x=\frac{2}{3}
3-ৰ দ্বাৰা হৰণ কৰিলে 3-ৰ দ্বাৰা কৰা পুৰণক পূৰ্বৰ দৰে কৰি দিয়ে৷
x^{2}+2x=\frac{2}{3}
3-ৰ দ্বাৰা 6 হৰণ কৰক৷
x^{2}+2x+1^{2}=\frac{2}{3}+1^{2}
2 হৰণ কৰক, 1 লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে 1ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}+2x+1=\frac{2}{3}+1
বৰ্গ 1৷
x^{2}+2x+1=\frac{5}{3}
1 লৈ \frac{2}{3} যোগ কৰক৷
\left(x+1\right)^{2}=\frac{5}{3}
উৎপাদক x^{2}+2x+1 । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x+1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{5}{3}}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x+1=\frac{\sqrt{15}}{3} x+1=-\frac{\sqrt{15}}{3}
সৰলীকৰণ৷
x=\frac{\sqrt{15}}{3}-1 x=-\frac{\sqrt{15}}{3}-1
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ পৰা 1 বিয়োগ কৰক৷