মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
\left(5x-2\right)^{2} বিস্তাৰ কৰিবলৈ দ্বিপদীয় উপপাদ্য \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} ব্যৱহাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
\left(2x-1\right)\left(2x+1\right) বিবেচনা কৰক। \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2} নিয়ম ব্যৱহাৰ কৰি গুণনিয়ক বিভিন্ন বৰ্গলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ 1৷
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
\left(2x\right)^{2} বিস্তাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
2ৰ পাৱাৰ 2ক গণনা কৰক আৰু 4 লাভ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
4x^{2}-1ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
21x^{2}-20x+4+1=47+x
21x^{2} লাভ কৰিবলৈ 25x^{2} আৰু -4x^{2} একত্ৰ কৰক৷
21x^{2}-20x+5=47+x
5 লাভ কৰিবৰ বাবে 4 আৰু 1 যোগ কৰক৷
21x^{2}-20x+5-47=x
দুয়োটা দিশৰ পৰা 47 বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-20x-42=x
-42 লাভ কৰিবলৈ 5-ৰ পৰা 47 বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-20x-42-x=0
দুয়োটা দিশৰ পৰা x বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-21x-42=0
-21x লাভ কৰিবলৈ -20x আৰু -x একত্ৰ কৰক৷
x^{2}-x-2=0
21-ৰ দ্বাৰা দুয়োটা ফাল ভাগ কৰক৷
a+b=-1 ab=1\left(-2\right)=-2
সমীকৰণ সমাধান কৰিবলৈ, বাওঁহাতে গ্ৰুপিং কৰি উৎপাদক উলিয়াওক। প্ৰথমে বাওঁহাতে x^{2}+ax+bx-2 হিচাপে পুনৰ লিখিব লাগিব। a আৰু b বিচাৰিবলৈ, সমাধান কৰিবলগীয়া এটা ছিষ্টেম ছেট আপ কৰক।
a=-2 b=1
যিহেতু ab ঋণাত্মক, সেয়েহে a আৰু bৰ বিপৰীত সংকেত আছে। যিহেতু a+b ঋণাত্মক, সেয়েহে ঋণাত্মক সংখ্যাটোৰ যোগাত্মক সংখ্যাাতকৈ ডাঙৰ পৰম মূল্য আছে। এনেধৰণৰ একমাত্ৰ যোৰা হৈছে ছিষ্টেম সমাধান।
\left(x^{2}-2x\right)+\left(x-2\right)
x^{2}-x-2ক \left(x^{2}-2x\right)+\left(x-2\right) হিচাপে পুনৰ লিখক।
x\left(x-2\right)+x-2
x^{2}-2xত xৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
\left(x-2\right)\left(x+1\right)
বিতৰণ ধৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি সাধাৰণ টাৰ্ম x-2ৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
x=2 x=-1
সমীকৰণ উলিয়াবলৈ, x-2=0 আৰু x+1=0 সমাধান কৰক।
25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
\left(5x-2\right)^{2} বিস্তাৰ কৰিবলৈ দ্বিপদীয় উপপাদ্য \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} ব্যৱহাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
\left(2x-1\right)\left(2x+1\right) বিবেচনা কৰক। \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2} নিয়ম ব্যৱহাৰ কৰি গুণনিয়ক বিভিন্ন বৰ্গলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ 1৷
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
\left(2x\right)^{2} বিস্তাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
2ৰ পাৱাৰ 2ক গণনা কৰক আৰু 4 লাভ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
4x^{2}-1ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
21x^{2}-20x+4+1=47+x
21x^{2} লাভ কৰিবলৈ 25x^{2} আৰু -4x^{2} একত্ৰ কৰক৷
21x^{2}-20x+5=47+x
5 লাভ কৰিবৰ বাবে 4 আৰু 1 যোগ কৰক৷
21x^{2}-20x+5-47=x
দুয়োটা দিশৰ পৰা 47 বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-20x-42=x
-42 লাভ কৰিবলৈ 5-ৰ পৰা 47 বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-20x-42-x=0
দুয়োটা দিশৰ পৰা x বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-21x-42=0
-21x লাভ কৰিবলৈ -20x আৰু -x একত্ৰ কৰক৷
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{\left(-21\right)^{2}-4\times 21\left(-42\right)}}{2\times 21}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে 21, b-ৰ বাবে -21, c-ৰ বাবে -42 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441-4\times 21\left(-42\right)}}{2\times 21}
বৰ্গ -21৷
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441-84\left(-42\right)}}{2\times 21}
-4 বাৰ 21 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441+3528}}{2\times 21}
-84 বাৰ -42 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{3969}}{2\times 21}
3528 লৈ 441 যোগ কৰক৷
x=\frac{-\left(-21\right)±63}{2\times 21}
3969-ৰ বৰ্গমূল লওক৷
x=\frac{21±63}{2\times 21}
-21ৰ বিপৰীত হৈছে 21৷
x=\frac{21±63}{42}
2 বাৰ 21 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{84}{42}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{21±63}{42} সমাধান কৰক৷ 63 লৈ 21 যোগ কৰক৷
x=2
42-ৰ দ্বাৰা 84 হৰণ কৰক৷
x=-\frac{42}{42}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{21±63}{42} সমাধান কৰক৷ 21-ৰ পৰা 63 বিয়োগ কৰক৷
x=-1
42-ৰ দ্বাৰা -42 হৰণ কৰক৷
x=2 x=-1
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
\left(5x-2\right)^{2} বিস্তাৰ কৰিবলৈ দ্বিপদীয় উপপাদ্য \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} ব্যৱহাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
\left(2x-1\right)\left(2x+1\right) বিবেচনা কৰক। \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2} নিয়ম ব্যৱহাৰ কৰি গুণনিয়ক বিভিন্ন বৰ্গলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ 1৷
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
\left(2x\right)^{2} বিস্তাৰ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
2ৰ পাৱাৰ 2ক গণনা কৰক আৰু 4 লাভ কৰক৷
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
4x^{2}-1ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
21x^{2}-20x+4+1=47+x
21x^{2} লাভ কৰিবলৈ 25x^{2} আৰু -4x^{2} একত্ৰ কৰক৷
21x^{2}-20x+5=47+x
5 লাভ কৰিবৰ বাবে 4 আৰু 1 যোগ কৰক৷
21x^{2}-20x+5-x=47
দুয়োটা দিশৰ পৰা x বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-21x+5=47
-21x লাভ কৰিবলৈ -20x আৰু -x একত্ৰ কৰক৷
21x^{2}-21x=47-5
দুয়োটা দিশৰ পৰা 5 বিয়োগ কৰক৷
21x^{2}-21x=42
42 লাভ কৰিবলৈ 47-ৰ পৰা 5 বিয়োগ কৰক৷
\frac{21x^{2}-21x}{21}=\frac{42}{21}
21-ৰ দ্বাৰা দুয়োটা ফাল ভাগ কৰক৷
x^{2}+\left(-\frac{21}{21}\right)x=\frac{42}{21}
21-ৰ দ্বাৰা হৰণ কৰিলে 21-ৰ দ্বাৰা কৰা পুৰণক পূৰ্বৰ দৰে কৰি দিয়ে৷
x^{2}-x=\frac{42}{21}
21-ৰ দ্বাৰা -21 হৰণ কৰক৷
x^{2}-x=2
21-ৰ দ্বাৰা 42 হৰণ কৰক৷
x^{2}-x+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}=2+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}
-1 হৰণ কৰক, -\frac{1}{2} লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে -\frac{1}{2}ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}-x+\frac{1}{4}=2+\frac{1}{4}
ভগ্নাংশৰ নিমাৰেটৰ আৰু ডেনোমিনেটৰ দুয়োটাকে বৰ্গীকৰণ কৰি -\frac{1}{2} বৰ্গ কৰক৷
x^{2}-x+\frac{1}{4}=\frac{9}{4}
\frac{1}{4} লৈ 2 যোগ কৰক৷
\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
উৎপাদক x^{2}-x+\frac{1}{4} । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x-\frac{1}{2}=\frac{3}{2} x-\frac{1}{2}=-\frac{3}{2}
সৰলীকৰণ৷
x=2 x=-1
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে \frac{1}{2} যোগ কৰক৷