মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

a+b=-10 ab=-11
সমীকৰণ সমাধান কৰিবলৈ সূত্ৰ x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right) ব্যৱহাৰ কৰি x^{2}-10x-11ৰ উৎপাদক উলিয়াওক। a আৰু b বিচাৰিবলৈ, সমাধান কৰিবলগীয়া এটা ছিষ্টেম ছেট আপ কৰক।
a=-11 b=1
যিহেতু ab ঋণাত্মক, সেয়েহে a আৰু bৰ বিপৰীত সংকেত আছে। যিহেতু a+b ঋণাত্মক, সেয়েহে ঋণাত্মক সংখ্যাটোৰ যোগাত্মক সংখ্যাাতকৈ ডাঙৰ পৰম মূল্য আছে। এনেধৰণৰ একমাত্ৰ যোৰা হৈছে ছিষ্টেম সমাধান।
\left(x-11\right)\left(x+1\right)
লাভ কৰা মূল্য ব্যৱহাৰ কৰি উৎপাদক উলিওৱা ৰাশি \left(x+a\right)\left(x+b\right) পুনৰ লিখক।
x=11 x=-1
সমীকৰণ উলিয়াবলৈ, x-11=0 আৰু x+1=0 সমাধান কৰক।
a+b=-10 ab=1\left(-11\right)=-11
সমীকৰণ সমাধান কৰিবলৈ, বাওঁহাতে গ্ৰুপিং কৰি উৎপাদক উলিয়াওক। প্ৰথমে বাওঁহাতে x^{2}+ax+bx-11 হিচাপে পুনৰ লিখিব লাগিব। a আৰু b বিচাৰিবলৈ, সমাধান কৰিবলগীয়া এটা ছিষ্টেম ছেট আপ কৰক।
a=-11 b=1
যিহেতু ab ঋণাত্মক, সেয়েহে a আৰু bৰ বিপৰীত সংকেত আছে। যিহেতু a+b ঋণাত্মক, সেয়েহে ঋণাত্মক সংখ্যাটোৰ যোগাত্মক সংখ্যাাতকৈ ডাঙৰ পৰম মূল্য আছে। এনেধৰণৰ একমাত্ৰ যোৰা হৈছে ছিষ্টেম সমাধান।
\left(x^{2}-11x\right)+\left(x-11\right)
x^{2}-10x-11ক \left(x^{2}-11x\right)+\left(x-11\right) হিচাপে পুনৰ লিখক।
x\left(x-11\right)+x-11
x^{2}-11xত xৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
\left(x-11\right)\left(x+1\right)
বিতৰণ ধৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি সাধাৰণ টাৰ্ম x-11ৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
x=11 x=-1
সমীকৰণ উলিয়াবলৈ, x-11=0 আৰু x+1=0 সমাধান কৰক।
x^{2}-10x-11=0
এই সূত্ৰৰ সকলো সমীকৰণ ax^{2}+bx+c=0-ক কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰই আপোনাক দুটা সমাধান আগবঢ়াই, এটা যেতিয়া ± যোগ কৰা হয় আৰু এটা যেতিয়া ইয়াক বিয়োগ কৰা হয়৷
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{\left(-10\right)^{2}-4\left(-11\right)}}{2}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে 1, b-ৰ বাবে -10, c-ৰ বাবে -11 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{100-4\left(-11\right)}}{2}
বৰ্গ -10৷
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{100+44}}{2}
-4 বাৰ -11 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-\left(-10\right)±\sqrt{144}}{2}
44 লৈ 100 যোগ কৰক৷
x=\frac{-\left(-10\right)±12}{2}
144-ৰ বৰ্গমূল লওক৷
x=\frac{10±12}{2}
-10ৰ বিপৰীত হৈছে 10৷
x=\frac{22}{2}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{10±12}{2} সমাধান কৰক৷ 12 লৈ 10 যোগ কৰক৷
x=11
2-ৰ দ্বাৰা 22 হৰণ কৰক৷
x=-\frac{2}{2}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{10±12}{2} সমাধান কৰক৷ 10-ৰ পৰা 12 বিয়োগ কৰক৷
x=-1
2-ৰ দ্বাৰা -2 হৰণ কৰক৷
x=11 x=-1
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
x^{2}-10x-11=0
এইটোৰ দৰে কুৱাড্ৰেটিক সমীকৰণসমূহক বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰি সমাধান কৰিব পাৰি৷ বৰ্গ সম্পূৰ্ণ কৰিবৰ বাবে, সমীকৰণটো x^{2}+bx=c ৰূপত থাকিব লাগিব৷
x^{2}-10x-11-\left(-11\right)=-\left(-11\right)
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে 11 যোগ কৰক৷
x^{2}-10x=-\left(-11\right)
ইয়াৰ নিজৰ পৰা -11 বিয়োগ কৰিলে 0 থাকে৷
x^{2}-10x=11
0-ৰ পৰা -11 বিয়োগ কৰক৷
x^{2}-10x+\left(-5\right)^{2}=11+\left(-5\right)^{2}
-10 হৰণ কৰক, -5 লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে -5ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}-10x+25=11+25
বৰ্গ -5৷
x^{2}-10x+25=36
25 লৈ 11 যোগ কৰক৷
\left(x-5\right)^{2}=36
উৎপাদক x^{2}-10x+25 । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x-5\right)^{2}}=\sqrt{36}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x-5=6 x-5=-6
সৰলীকৰণ৷
x=11 x=-1
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে 5 যোগ কৰক৷