মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

\left(x+4\right)\left(x+3\right)=2\times 5
চলক x, -4ৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ 2\left(x+4\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও 2,x+4 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
x^{2}+7x+12=2\times 5
x+3ৰ দ্বাৰা x+4 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
x^{2}+7x+12=10
10 লাভ কৰিবৰ বাবে 2 আৰু 5 পুৰণ কৰক৷
x^{2}+7x+12-10=0
দুয়োটা দিশৰ পৰা 10 বিয়োগ কৰক৷
x^{2}+7x+2=0
2 লাভ কৰিবলৈ 12-ৰ পৰা 10 বিয়োগ কৰক৷
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\times 2}}{2}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে 1, b-ৰ বাবে 7, c-ৰ বাবে 2 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\times 2}}{2}
বৰ্গ 7৷
x=\frac{-7±\sqrt{49-8}}{2}
-4 বাৰ 2 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-7±\sqrt{41}}{2}
-8 লৈ 49 যোগ কৰক৷
x=\frac{\sqrt{41}-7}{2}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-7±\sqrt{41}}{2} সমাধান কৰক৷ \sqrt{41} লৈ -7 যোগ কৰক৷
x=\frac{-\sqrt{41}-7}{2}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-7±\sqrt{41}}{2} সমাধান কৰক৷ -7-ৰ পৰা \sqrt{41} বিয়োগ কৰক৷
x=\frac{\sqrt{41}-7}{2} x=\frac{-\sqrt{41}-7}{2}
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
\left(x+4\right)\left(x+3\right)=2\times 5
চলক x, -4ৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ 2\left(x+4\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও 2,x+4 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
x^{2}+7x+12=2\times 5
x+3ৰ দ্বাৰা x+4 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
x^{2}+7x+12=10
10 লাভ কৰিবৰ বাবে 2 আৰু 5 পুৰণ কৰক৷
x^{2}+7x=10-12
দুয়োটা দিশৰ পৰা 12 বিয়োগ কৰক৷
x^{2}+7x=-2
-2 লাভ কৰিবলৈ 10-ৰ পৰা 12 বিয়োগ কৰক৷
x^{2}+7x+\left(\frac{7}{2}\right)^{2}=-2+\left(\frac{7}{2}\right)^{2}
7 হৰণ কৰক, \frac{7}{2} লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে \frac{7}{2}ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}+7x+\frac{49}{4}=-2+\frac{49}{4}
ভগ্নাংশৰ নিমাৰেটৰ আৰু ডেনোমিনেটৰ দুয়োটাকে বৰ্গীকৰণ কৰি \frac{7}{2} বৰ্গ কৰক৷
x^{2}+7x+\frac{49}{4}=\frac{41}{4}
\frac{49}{4} লৈ -2 যোগ কৰক৷
\left(x+\frac{7}{2}\right)^{2}=\frac{41}{4}
উৎপাদক x^{2}+7x+\frac{49}{4} । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x+\frac{7}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{41}{4}}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x+\frac{7}{2}=\frac{\sqrt{41}}{2} x+\frac{7}{2}=-\frac{\sqrt{41}}{2}
সৰলীকৰণ৷
x=\frac{\sqrt{41}-7}{2} x=\frac{-\sqrt{41}-7}{2}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ পৰা \frac{7}{2} বিয়োগ কৰক৷