মুখ্য সমললৈ এৰি যাওক
x-ৰ বাবে সমাধান কৰক
Tick mark Image
গ্ৰাফ

ৱেব অনুসন্ধানৰ পৰা একেধৰণৰ সমস্যাসমূহ

ভাগ-বতৰা কৰক

\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
চলক x, 1,2,3ৰ কোনো এটা মানৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও x-3,x-2,x-1 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-2 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2ক 7ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3ক 10ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} লাভ কৰিবলৈ 7x^{2} আৰু -10x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x লাভ কৰিবলৈ -21x আৰু 40x একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 লাভ কৰিবলৈ 14-ৰ পৰা 30 বিয়োগ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-2ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6ক 6ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} লাভ কৰিবলৈ -3x^{2} আৰু -6x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x লাভ কৰিবলৈ 19x আৰু 30x একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-52=0
-52 লাভ কৰিবলৈ -16-ৰ পৰা 36 বিয়োগ কৰক৷
a+b=49 ab=-9\left(-52\right)=468
সমীকৰণ সমাধান কৰিবলৈ, বাওঁহাতে গ্ৰুপিং কৰি উৎপাদক উলিয়াওক। প্ৰথমে বাওঁহাতে -9x^{2}+ax+bx-52 হিচাপে পুনৰ লিখিব লাগিব। a আৰু b বিচাৰিবলৈ, সমাধান কৰিবলগীয়া এটা ছিষ্টেম ছেট আপ কৰক।
1,468 2,234 3,156 4,117 6,78 9,52 12,39 13,36 18,26
যিহেতু ab যোগাত্মক, সেয়েহে a আৰু bৰ অনুৰূপ সংকেত আছে। যিহেতু a+b যোগাত্মক, সেয়েহে a আৰু b দুয়োটাই যোগাত্মক। যিবোৰ যোৰাই গুণফল 468 প্ৰদান কৰে সেই অখণ্ড সংখ্যাবোৰৰ তালিকা সৃষ্টি কৰক।
1+468=469 2+234=236 3+156=159 4+117=121 6+78=84 9+52=61 12+39=51 13+36=49 18+26=44
প্ৰতিটো যোৰাৰ যোগফল গণনা কৰক।
a=36 b=13
সমাধানটো হৈছে এনে এটা যোৰা যাৰ যোগফল 49।
\left(-9x^{2}+36x\right)+\left(13x-52\right)
-9x^{2}+49x-52ক \left(-9x^{2}+36x\right)+\left(13x-52\right) হিচাপে পুনৰ লিখক।
9x\left(-x+4\right)-13\left(-x+4\right)
প্ৰথম গোটত 9x আৰু দ্বিতীয় গোটত -13ৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
\left(-x+4\right)\left(9x-13\right)
বিতৰণ ধৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰি সাধাৰণ টাৰ্ম -x+4ৰ গুণনীয়ক উলিয়াওক।
x=4 x=\frac{13}{9}
সমীকৰণ উলিয়াবলৈ, -x+4=0 আৰু 9x-13=0 সমাধান কৰক।
\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
চলক x, 1,2,3ৰ কোনো এটা মানৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও x-3,x-2,x-1 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-2 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2ক 7ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3ক 10ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} লাভ কৰিবলৈ 7x^{2} আৰু -10x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x লাভ কৰিবলৈ -21x আৰু 40x একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 লাভ কৰিবলৈ 14-ৰ পৰা 30 বিয়োগ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-2ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6ক 6ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} লাভ কৰিবলৈ -3x^{2} আৰু -6x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x লাভ কৰিবলৈ 19x আৰু 30x একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-52=0
-52 লাভ কৰিবলৈ -16-ৰ পৰা 36 বিয়োগ কৰক৷
x=\frac{-49±\sqrt{49^{2}-4\left(-9\right)\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
এই সমীকৰণটো এটা মান্য ৰূপত আছে: ax^{2}+bx+c=0. কুৱাড্ৰেটিক সূত্ৰ \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}-ত a-ৰ বাবে -9, b-ৰ বাবে 49, c-ৰ বাবে -52 চাবষ্টিটিউট৷
x=\frac{-49±\sqrt{2401-4\left(-9\right)\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
বৰ্গ 49৷
x=\frac{-49±\sqrt{2401+36\left(-52\right)}}{2\left(-9\right)}
-4 বাৰ -9 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-49±\sqrt{2401-1872}}{2\left(-9\right)}
36 বাৰ -52 পুৰণ কৰক৷
x=\frac{-49±\sqrt{529}}{2\left(-9\right)}
-1872 লৈ 2401 যোগ কৰক৷
x=\frac{-49±23}{2\left(-9\right)}
529-ৰ বৰ্গমূল লওক৷
x=\frac{-49±23}{-18}
2 বাৰ -9 পুৰণ কৰক৷
x=-\frac{26}{-18}
এতিয়া ± যোগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-49±23}{-18} সমাধান কৰক৷ 23 লৈ -49 যোগ কৰক৷
x=\frac{13}{9}
2 এক্সট্ৰেক্ট আৰু বাতিল কৰি \frac{-26}{-18} ভগ্নাংশক নিম্নতম পদলৈ হ্ৰাস কৰক।
x=-\frac{72}{-18}
এতিয়া ± বিয়োগ হ’লে সমীকৰণ x=\frac{-49±23}{-18} সমাধান কৰক৷ -49-ৰ পৰা 23 বিয়োগ কৰক৷
x=4
-18-ৰ দ্বাৰা -72 হৰণ কৰক৷
x=\frac{13}{9} x=4
সমীকৰণটো এতিয়া সমাধান হৈছে৷
\left(x-2\right)\left(x-1\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
চলক x, 1,2,3ৰ কোনো এটা মানৰ সৈতে সমান হ’ব নোৱাৰে, যিহেতু শূন্যৰে হৰণ কৰাটো নিৰ্ধাৰণ কৰা হোৱা নাই৷ \left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x-1\right)ৰ দ্বাৰা সমীকৰণৰ দুয়োটা প্ৰান্ত পূৰণ কৰক, কমেও x-3,x-2,x-1 ৰ সাধাৰণ বিভাজক৷
\left(x^{2}-3x+2\right)\times 7-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-2 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x-3\right)\left(x-1\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-3x+2ক 7ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(x^{2}-4x+3\right)\times 10-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x-1ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
7x^{2}-21x+14-\left(10x^{2}-40x+30\right)-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
x^{2}-4x+3ক 10ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
7x^{2}-21x+14-10x^{2}+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
10x^{2}-40x+30ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-3x^{2}-21x+14+40x-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-3x^{2} লাভ কৰিবলৈ 7x^{2} আৰু -10x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x+14-30-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
19x লাভ কৰিবলৈ -21x আৰু 40x একত্ৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 6=0
-16 লাভ কৰিবলৈ 14-ৰ পৰা 30 বিয়োগ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(x^{2}-5x+6\right)\times 6=0
x-2ৰ দ্বাৰা x-3 পূৰণ কৰিবলৈ বিভাজক সম্পত্তি ব্যৱহাৰ কৰক আৰু পদসমূহৰ দৰে একত্ৰিত কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-\left(6x^{2}-30x+36\right)=0
x^{2}-5x+6ক 6ৰে পূৰণ কৰিবলৈ বিতৰক উপাদান ব্যৱহাৰ কৰক৷
-3x^{2}+19x-16-6x^{2}+30x-36=0
6x^{2}-30x+36ৰ বিপৰীত বিচাৰিবলৈ, প্ৰত্যেকটো পদৰ বিপৰীত অৰ্থ বিচাৰক৷
-9x^{2}+19x-16+30x-36=0
-9x^{2} লাভ কৰিবলৈ -3x^{2} আৰু -6x^{2} একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-16-36=0
49x লাভ কৰিবলৈ 19x আৰু 30x একত্ৰ কৰক৷
-9x^{2}+49x-52=0
-52 লাভ কৰিবলৈ -16-ৰ পৰা 36 বিয়োগ কৰক৷
-9x^{2}+49x=52
উভয় কাষে 52 যোগ কৰক। শূণ্যৰ লগত যিকোনো যোগ কৰিলে একেটাই দিয়ে৷
\frac{-9x^{2}+49x}{-9}=\frac{52}{-9}
-9-ৰ দ্বাৰা দুয়োটা ফাল ভাগ কৰক৷
x^{2}+\frac{49}{-9}x=\frac{52}{-9}
-9-ৰ দ্বাৰা হৰণ কৰিলে -9-ৰ দ্বাৰা কৰা পুৰণক পূৰ্বৰ দৰে কৰি দিয়ে৷
x^{2}-\frac{49}{9}x=\frac{52}{-9}
-9-ৰ দ্বাৰা 49 হৰণ কৰক৷
x^{2}-\frac{49}{9}x=-\frac{52}{9}
-9-ৰ দ্বাৰা 52 হৰণ কৰক৷
x^{2}-\frac{49}{9}x+\left(-\frac{49}{18}\right)^{2}=-\frac{52}{9}+\left(-\frac{49}{18}\right)^{2}
-\frac{49}{9} হৰণ কৰক, -\frac{49}{18} লাভ কৰিবলৈ 2ৰ দ্বাৰা x ৰাশিৰ দ্বিঘাত৷ ইয়াৰ পাছত সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে -\frac{49}{18}ৰ বৰ্গ যোগ কৰক৷ এই পদক্ষেপে সমীকৰণৰ বাঁও দিশক এটা নিখুত বৰ্গত পৰিণত কৰে৷
x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324}=-\frac{52}{9}+\frac{2401}{324}
ভগ্নাংশৰ নিমাৰেটৰ আৰু ডেনোমিনেটৰ দুয়োটাকে বৰ্গীকৰণ কৰি -\frac{49}{18} বৰ্গ কৰক৷
x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324}=\frac{529}{324}
এটা উমৈহতীয়া বিভাজক বিচাৰি আৰু অংশ গণক যোগ কৰি \frac{2401}{324} লৈ -\frac{52}{9} যোগ কৰক৷ ইয়াৰ পিছত যদি সম্ভৱ হয়, তেতিয়া একেবাৰে সৰ্বনিম্ন সময় সীমালৈ ভগ্নাংশক হ্ৰাস কৰক৷
\left(x-\frac{49}{18}\right)^{2}=\frac{529}{324}
উৎপাদক x^{2}-\frac{49}{9}x+\frac{2401}{324} । সাধাৰণতে, যেতিয়া x^{2}+bx+c এটা পূৰ্ণ বৰ্গ হয় তেতিয়া ইয়াক সদায়ে \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} হিচাপে উৎপাদক বিশ্লেষণ কৰিব পৰা যায় ।
\sqrt{\left(x-\frac{49}{18}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{529}{324}}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশৰ বৰ্গমূল লওক৷
x-\frac{49}{18}=\frac{23}{18} x-\frac{49}{18}=-\frac{23}{18}
সৰলীকৰণ৷
x=4 x=\frac{13}{9}
সমীকৰণৰ দুয়োটা দিশতে \frac{49}{18} যোগ কৰক৷